Indeks prosperiteta: Hrvatska u društvu Vijetnama, Uzbekistana i Mongolije

http://www.index.hr/vijesti/clanak/indeks-prosperiteta-hrvatska-u-drustvu-vijetnama-uzbekistana-i-mongolije/895971.aspx
HRVATSKA je prema najnovijoj ljestvici Indeksa prosperiteta - The Legatum Prosperity Index, najlošija u Europskoj uniji.

Na 120 smo mjestu, od ukupno 142 zemlje obuhvaćene istraživanjem, po "društvenom kapitalu" u što je uključeno: percepcija društvene podrške, volontiranje, pomaganje nepoznatim osobama, donacije, povjerenje u druge, brak i prisustvovanje religijskim obredima.

Loše stojimo i po pitanju "poduzetništva i prilika" gdje smo na 51. mjestu, iza svih članica Europske unije. Ova kategorija uključuje sljedeće varijable: troškove pokretanja posla, ulaganja u istraživanje i razvoj, kvaliteta interneta, izvoz ICT tehnologija, jednakost ekonomskog razvoja, poduzetnička klima.

Što se tiče ekonomije, tu smo na 64. mjestu, a ona se promatra kroz kapital po radniku, veličinu tržišta, bruto štednju, nezaposlenost, nenaplative kredite, inflaciju, zadovoljstvo životnim standardom itd.

Kada je u pitanju upravljanje državom, zauzimamo 52. mjesto, po školstvu smo na 41. mjestu, zdravlju na 39. mjestu, po sigurnosti smo na 41. mjestu, a vrlo lošu poziciju imamo i po osobnih slobodama te smo u toj kategoriji na 103. mjestu.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/indeks-prosperiteta-hrvatska-u-drustvu-vijetnama-uzbekistana-i-mongolije/895971.aspx

Vezano

Popularno

Najnovije

0 komentara
Za komentiranje otvori Lajk.hr