Priča o najbogatijem čovjeku na svijetu koji je odbijao platiti otkupninu za vlastitog unuka

9K
Foto: BrightSide
Kada čujete riječ "milijarder", vjerojatno odmah pomislite na Billa Gatesa ili Johna Rockefellera. Za Paula Gettyja mnogi nisu ni čuli. Živio je u drugoj polovici 20. stoljeća i bio je najbogatiji čovjek na svijetu. Naftni tajkun bio je dijete iznimno bogatih roditelja, no bogatstvo nije samo trošio nego ga je još i povećao, višestruko. U nastavku pročitajte nekoliko zanimljivih činjenica i detalja iz njegovog života.

1. Paulovim roditeljima je prvo dijete umrlo, pa su mu zabranili da komunicira sa svojim vršnjacima jer je njegova majka mislila da se na taj način neće zaraziti i dobiti bolest od koje je njegov stariji brat umro.
Slika 1
2. Vjerovao je u reinkarnaciju. Jednom je vidio kip rimskog cara Trajana i pomislio da izgledaju slično. Od tog trenutka je vjerovao da Trajanova duša živi u njegovom tijelu.

3. Nije bio pretjerano religiozan pa mu otac nije davao previše novca (100 dolara mjesečno). Svoje bogatstvo je prije smrti predao ženi, a ne Paulu.
Slika 2
4. Paul je zaradio svoj prvi milijun s 23 godine. To se moglo dogoditi i ranije da su mu roditelj davali više novca.

5. 1966. godine je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najbogatija osoba na svijetu. Tada je imao vrijednost od današnjih 9,1 milijarda dolara.

6. Jedan od njegovih poznatijih citata je: "Duga veza sa ženom moguća je samo ako ste neuspješni u poslovnom svijetu.". Ženio se čak 5 puta, a žene (slika 3) su mu po godinama mogle biti i kćeri.
Slika 3
7. Imao je 5 sinova. Jedan od njih je umro tijekom operacije kad je imao 12 godina. Paul je u tom trenutku bio u Europi. Nije htio putovati u Ameriku jer nije htio odgađati poslovne sastanke.

8. 1973. godine je njegov 16-godišnji unuk (slika 4) otet, a Paul je 5 mjeseci odbijao platiti otkupninu u vrijednosti od 17 milijuna dolara. Tada je rekao: "Imam 15 unuka, ako sad platim, riskirat ću da se pojavi još otmičara koji će i njih oteti."

9. Kad su mu otmičari poslali unukovu kosu, jedno uho i smanjili otkupninu na 3 milijuna dolara, Getty je pristao platiti 2,2 milijuna, a ostalih 800 tisuća je posudio sinu (ocu otetog unuka) kako bi mu taj novac vratio uz kamate od 4%. Nije se htio javiti kad ga je unuk zvao kako bi mu se zahvalio.
Slika 4
10. Kasnije je kupio imanje Sutton Place u Engleskoj (slika 5). Imanje je prodao vojvoda kojemu je nestalo novca. Paul je živio sam, a sve žene koje su se družile s njim morale su potpisati ugovor u kojem piše da se odriču bilo kakve novčane koristi.

11. S godinama je postajao sve veći škrtac. U starijim godinama je primjerice čuvao stare kuverte kako bi prijašnje adrese mogao išarati i kraj njih napisati nove prije slanja pošte. Štedio je i na grijanju. U kući je imao i poseban telefon koji su njegovi gosti morali plaćati kad su htjeli nekoga nazvati.
Slika 5
12. Jednom je s prijateljima išao na izložbu pasa u Londonu. Tjerao ih je da 10 minuta hodaju po kvartu, sve dok cijene ulaznica nisu snižene za 50%. Nije htio platiti punu cijenu.

13. Nikad nije kupio par čarapa koji je skuplji od 1 dolara.
Slika 6
14. U starosti su ga mučile razne fobije. Bojao se letenja, javljanja na telefon...

15. U svom zadnjem intervjuu su ga pitali "Što vi kao najbogatija osoba na svijetu još želite u životu?". Odgovorio je: "Želim dogovarati još poslova."

16. Kažu da nikad nije dao ni cent u humanitarne svrhe.

Vezano

Popularno

Najnovije

0 komentara
Za komentiranje otvori Lajk.hr