11 jela koje većina ljudi kuha pogrešno i zato su razočarani okusom
Ekipa s portala Brightside pripremila je koristan vodič kroz 10 učestalih pogrešaka koje kuhari-amateri rade dok spravljaju neka popularna jela.
#1 Grah iz konzerve
Grah se obično konzervira u mutnoj vodi i vlastitim sokovima. Međutim, ova voda može biti loša za zdravlje jer sadrži mnogo natrija i škroba. Zbog toga je uvijek pametno isprati grah prije kuhanja.
#2 Brokula
100 grama brokule sadrži 100% dnevnih potreba za vitaminom C. No, ovaj vitamin nestaje kad se brokula stavi u kipuću vodu te je za očuvanje hranjivih sastojaka mnogo bolje kuhati ju na pari.
#3 Tjestenina
Ljudi obično proliju svu vodu u kojoj se kuha tjestenina i to je velika pogreška. Bolje je sačuvati jednu čašu vode i dodati je u umak kojem će dati posebnu aromu.
#4 Odrezak
Nakon što je odrezak pečen većina ljudi odmah se baca na jelo. Ali, vruće meso sadrži vrlo ukusne sokove i ako se brzo razreže može postati presušeno. Kako bi se izbjegao suhi odrezak potrebno ga je pustiti da odleži 5-10 minuta nakon pečenja.
#5 Mladi krumpir
Krumpir je bogat brojnim hranjivim tvarima poput vitamina C i B, a da bi se sačuvali svi hranjivi sastojci poželjno je krumpir kuhati s korom.
#6 Piletina
Ljubitelji zdrave prehrane savjetuju da se piletini skine koža prije kuhanja. Razlog je to što je koža bogata mastima koje mogu dovesti do povećanog kolesterola. Kažu kako je najbolje piletinu ispeći s kožom, a prije konzumiranja ju skinuti. Meso će poprimiti nešto masti i bit će ukusno, a zdravije.
#7 Kivi
Koža kivija ima 2 puta više antioksidansa i 3 puta više vlakana od samog ploda.
#8 Rižot
Fora s rižotom je sljedeća - najukusniji je kad je na idealnoj temperaturi. Stoga stručnjak za hranu Dave Lowry preporuča da se ne jede vilicom već žlicom, i to počevši s ruba prema sredini. Ako se jede s vilicom rižot se mnogo brže ohladi.
#9 Lignje
Tradicionalni recepti kažu da se lignje kuhaju u kipućoj vodi 50-60 sekundi inače će postati gumene. Ali, ako ste ih slučajno prekuhali fora je u tome da ih nastavite kuhati još 30-40 minuta nakon čega će postati veće i mekše.
#10 Tijesto za pizzu
Postoji razlog zašto ćete pizza majstore uvijek vidjeti kako tijesto razvlače rukama, nikad valjkom. Fora je u tome što valjak može razbiti zračne jastučiće koji su potrebni da bi tijesto ostalo lagano i prozračno.
#11 Pečena kokoš ili purica
Jedna od najčešćih pogrešaka kod pečenki je što meso može postati presušeno, a ključna stvar da se to izbjegne je - ne otvarati vrata pećnice. Svaki put kad se otvore vrata gubi se toplina i produljuje vrijeme pečenja, a to isušuje meso. Također, poželjno je da jelo odstoji barem pola sata nakon pečenja.