Znate li zašto brojni neboderi u Hong Kongu imaju rupe u sredini?

70K
Svatko tko prvi put posjeti Hong Kong, a da se prethodno nije puno raspitivao ili čitao o tamošnjoj kulturi - iznenadi se kad vidi zgrade s rupama u sredini.

Rupe, naravno, nisu napravljene slučajno, a u odličnom videu Business Insidera objašnjeno je točno čemu "služe".

"Služe" stavljamo u navodnike jer je riječ o praznovjerju, odnosno staroj teoriji feng shuija u kojoj prostor ima utjecaj na sudbinu ljudi koji u njemu borave.

Rupe u neboderima rade se kao tzv. "prolazi za zmajeve". Naime, u feng shui vjerovanju se smatra da zmajevi moraju imati slobodan prolaz od planina do vode i svaki objekt koji im ga zapriječi riskira loš feng shui.

Tako se loš feng shui nebodera Bank of China krivi za brojne bankrote tvrtki koje se nalaze u njegovoj blizini. U Kini i zemljama pod kineskim kulturnim utjecajem danas je relativno često da tvrtke odvajaju posebne budžete kojima se izgradnja velikih objekata, ali i interno uređenje, usklađuje s feng shui pravilima.

Vezano

Popularno

Najnovije

6 komentara
Za komentiranje otvori Lajk.hr
Marlon   •  12 rujna 2024
Gluposti! To je za prolaz jakih vjetrova. 💨
Marlon   •  13 rujna 2024
Stidim se… stidim se što mi tu nekolicina budala srozava ugled Hrvata! 👎🏿
No Fun   •  13 rujna 2024
Jok, ti imaš pojma. Sve zna, u svese razume i ničega se ne stidi. Pametniji i od gugla, zna bolje i od onih koji su to projektirali. Kako ti samo nije neugodno biti tako pametan?
Marlon   •  13 rujna 2024
NO BRAIN, nemaš pojma! 👎
No Fun   •  12 rujna 2024
Ne nego si ti u krivu. Ovo nema veze s vjetrovima.
Marlon   •  12 rujna 2024
Ima glupana koji misle drukčije! 😁 😊 😄