Knjiga Ivane Bodrožić uzburkala strasti u Vukovaru: "Ovo je priča o lažnom domoljublju"

Knjiga Ivane Bodrožić uzburkala strasti u Vukovaru: "Ovo je priča o lažnom domoljublju"
3K
http://www.index.hr/vijesti/clanak/knjiga-ivane-bodrozic-uzburkala-strasti-u-vukovaru-ovo-je-prica-o-laznom-domoljublju/884884.aspx
ROMAN Rupa, nagrađivane književnice Ivane Bodrožić, koji je izazvao veliki interes hrvatske javnosti i prije same objave, predstavljen je u Vip clubu. Roman je najavljen kao inteligentan i mračan politički triler u kojemu se autorica upušta u raskrinkavanje tranzicijskog društva duboko prožetog korupcijom i kriminalom.

Radnja romana odvija se u vrijeme postavljanja dvojezičnih ploča na gradske institucije u gradu u kojemu su glavni pokretači svih procesa i dalje ljudi koji su sudjelovali u ratnim zločinima devedesetih, korumpirani političari, preživjeli pripadnici mafijaških klanova, gospodari rata koji su se u miru, dvadeset godina kasnije, prometnuli u pripadnike lokalne političke i društvene elite.

Naslov romana je i doslovan, jer je to ime za masovnu grobnicu na Ovčari, ali je on ujedno i metafora stanja duha i beznađa u mjestima istočne Slavonije.

Ivana Bodrožić je i prije samog objavljivanja izazvala brojne kritičke reakcije mnogih koji su prepoznali sebe ili druge u nekom od likova i koji tvrde da je Bodrožić pod malo izmijenjenim imenima prikazala neke lako prepoznatljive viđenije Vukovarce, a kojima je pripisala neke ružne osobine, kriminalne epizode, moralno dubiozna ponašanja i slično.

Najnovije