10 kuhinjskih pomagala iz stranih zemalja za koja vjerojatno niste čuli

10 kuhinjskih pomagala iz stranih zemalja za koja vjerojatno niste čuli
21K
Brightside
Nije tajna da za kuhanje mnogih jela, osim posebnih recepata, ljudi koriste i određeno posuđe i uređaje. Primjerice, kineske okruglice moraju se kuhati u bambusovom parnom kuhalu. U Danskoj peku krafne za koje je potreban poseban metalni kalup.

Pogledajte koja su vam kuhinjska pomagala potrebna kako bi spremili neke od poznatih delicija iz različitih svjetskih kuhinja.

1. Kalabaš (Južna Amerika)

1. Kalabaš (Južna Amerika)
Gotovo da nema kuhinje u Argentini, Čileu ili bilo kojoj drugoj južnoameričkoj zemlji koja nema kalabaš - posebnu zdjelu za pripremu čaja od mate. Mate je tonik piće koje je nevjerojatno popularno u ovoj regiji. Kuha se u kalabašu, koji dolazi uz cijev koja se zove bombila. Bočna strana cijevi koja je uronjena u posudu ima sito filtar. Da nema bombile, bilo bi krajnje neugodno piti ovaj čaj, jer bi se njegovi sitni listići lako uvukli u šalicu.

2. Stroj za raclette (Švicarska)

2. Stroj za raclette (Švicarska)
Raclette je naziv i nacionalnog jela i vrste sira koji je glavni sastojak u njemu. Sir treba otopiti i jesti zajedno s povrćem ili mesom. Raclette se često kuha na skijalištima, a kako bi ovo jelo kuhali kod kuće, Švicarci koriste posebne aparate poput ovoga na fotki.

3. Armudu ( Azerbajdžan i Turska)

3. Armudu ( Azerbajdžan i Turska)
Armudu ima nekoliko prednosti u odnosu na obične šalice. Zbog svog kruškolikog oblika, neće vam spaliti ruke jer se gornji dio čaše ne zagrijava previše. Također, donji se dio ne hladi brzo i održava čaj vrućim duže vrijeme.

4. Parni aparat od bambusa (Kina)

4. Parni aparat od bambusa (Kina)
Mnoge kineske obitelji svakodnevno koriste parne aparate od bambusa, uz tavu. Ekološki je prihvatljiv, ne sagorijeva hranu, a hranu možete poslužiti upravo u njemu, što vam ostavlja manje posuđa za pranje. Nije li to sjajno?😄

5. Dolsot (Koreja)

5. Dolsot (Koreja)
Dolsot je kamena zdjela u kojoj se poslužuje jelo koje se zove "bibimbapom". Ovo jelo sastoji se od riže s mesom i povrća. Jelo posluženo u ovakvoj zdjeli nastavlja se kuhati čak i nakon što je uklonjeno sa štednjaka. Zbog toga ga je potrebno staviti na podmetač, kako ne bi zapalila stol.

6. Chawan (zemlje istočne Azije)

6. Chawan (zemlje istočne Azije)
Chawan je tradicionalna zdjela za pripremu i ispijanje čaja. Najbolja stvara kod ove zdjele je što je vrlo ugodna u rukama i dugo zadržava temperaturu napitka.

7. Stroj za okruglice (Rusija)

7. Stroj za okruglice (Rusija)
Tradicija spravljanja pelmena (okruglica) kod kuće s cijelom obitelji živa je i zdrava u mnogim ruskim obiteljima. Mnogi ljudi koriste poseban uređaj kako bi ubrzali postupak. Pomaže u bržoj izradi i omogućava bolji oblik okruglica.

8. Aparat za Moku

8. Aparat za Moku
Godine 1933. tvrtka Bialetti prva je pustila u prodaju ovakav aparat za kavu, koji je kasnije postao simbol talijanske kave. Od tog trenutka takvi su lonci postali omiljeni kuhinjski uređaj u mnogim talijanskim kuhinjama.

9. Toper za jaje (Njemačka)

9. Toper za jaje (Njemačka)
Meko kuhana jaja neizbježni su dio njemačkog doručka. No, jaja se često ne mogu lako oguliti i na kraju imamo ljuske posvuda. Zato praktični Nijemci koriste ovaj uređaj. Pomaže u urednom uklanjanju "glave" ljuske s jaja. Toperi mogu biti različitih oblika, ali njihova funkcija ostaje ista. Savršena je alternativa žlici.

10. Tajine (Maroko)

10. Tajine (Maroko)
Tradicionalna glinena sjevernoafrička keramika sastavni je dio marokanske kuhinje. Zahvaljujući svom posebnom obliku, para se akumulira u gornjem dijelu poklopca prije nego što kondenzacija polako krene prema dolje. Taj se postupak ponavlja sve dok jelo nije potpuno kuhano.

Najnovije