Lifestyle
• 23 siječnja 2024
15 nama čudnih kombinacija okusa koje su u drugim državama potpuno normalne
11K
Postoji pregršt zanimljivih jela s kombinacijama okusa koja su nama, barem u teoriji, skroz čudne i nespojive. Voće s čilijem, piletina kao desert ili pak kruh s čokoladom - u drugim kulturama sve to je nešto najnormalnije.
Krenite s nama na malo gastro putovanje koje vas možda i inspirira da probate nešto novo i drugačije. 😉
Krenite s nama na malo gastro putovanje koje vas možda i inspirira da probate nešto novo i drugačije. 😉
1. Jagode s octom ili acetom
Ovako se (ponekad) jedu jagode u Italiji. Tamošnji ljudi misle da slatko-kiseli okus kvalitenog octa daje nove nijanse slatkoći jagoda.
2. Meso u umaku od čokolade
Strastveni lubitelji čokolade kažu da ona paše uz gotovo sve, ali način na koji ju jedu Meksikanci mogao bi i iznenaditi čak i njih. Klasični meksički umak Mole poblano napravljen je od čili papričice, čokolade, kakaa i puno drugih začina . Poslužuje se uz piletinu, puretinu, škampe, govedinu ili svinjetinu.
3. Jogurt uz sve
U Turskoj, gdje vole ljuto, gotovo svim jelima dodaju jogurt. Jogurt na tjestenini, riži, grahu, špinatu, krumpiru, punjenim listovima grožđa...popis ide do unedogled. 😁
4. Avokado kao desert
Avokado se ne mora koristiti samo u salatama, pecivima i sendvičima. U Brazilu se miješa sa šećerom i sokom od limete i poslužuje kao desert.
5. Hrenovke i sljezovi kolačići
Hrenovke prelivene otopljenim sljezovim kolačićima tradicionalni su obrok koji se poslužuje na dječjim zabavama na Filipinima.
6. Gazirani sok i kondenzirano mlijeko
U Indoneziji ljudi piju Fantu sa zaslađenim kondenziranim mlijekom ili soda vodu sa sirupom od jagoda i zaslađenim kondenziranim mlijekom. Zovu je 'soda gembira'(doslovno prevedeno: sretna soda).
7. Žele od graška
U Kini koriste mljeveni grašak kako bi napravili žele. Grašak se kuha s vodom i soli dok ne postane pasta. Pasta se ohladi, izreže na komade i posluži u zdjelici s grahom i ljutim čili umakom.
8. Salata od čaja
U ostatku svijeta čaj se miješa s vrućom vodom, no u Mianmaru se poslužuje salata od fermentiranih ili mariniranih listova čaja. Poslužuju se s prženim češnjakom, sezamovim uljem, kikirikijem, slanutkom i mljevenim đumbirom, škampima i prženim kokosom.
9. Burger sa ciklom
U Australiji, burger nije burger ako u njemu nije komadić marinirane cikle.
10. Slatki kruh s kuhanim jajima
U Austriji za Uskrs rade slatki kruh s kuhanim jajima i šunkom.
11. Kruh s komadićima čokolade
Ovo je jedan od najčešćih i najobožavanijih doručaka u Nizozemskoj.
12. Desert od krumpira
Tijekom Velike depresije u SAD-u se stvorio čudan, ali jeftin i navodno jako ukusan desert - slatkiš od krumpira.
Jedan korisnik Reddita ovako je opisao to jelo: "Odrastao sam misleći da je slatkiš od krumpira normalna stvar za koju svi znaju. Potreban vam je mali komad pečenog krumpira (ili u mikrovalnoj, samo mora imati kuhanu, pahuljastu teksturu) kojeg ćete pomiješati s dovoljno šećera u prahu da dobijete podatno (ali ne ljepljivo) tijesto. Zatim ga razvaljajte nekoliko milimetara tanko, premažite maslacem od kikirikija, zarolajte, zamotajte u plastičnu foliju i ohladite dok ne postane tvrdo. Nakon toga ga samo izvadite i narežite na komadiće debljine oko 1 cm. Smiješno jeftin slatkiš, a i zabavna aktivnost za djecu."
Jedan korisnik Reddita ovako je opisao to jelo: "Odrastao sam misleći da je slatkiš od krumpira normalna stvar za koju svi znaju. Potreban vam je mali komad pečenog krumpira (ili u mikrovalnoj, samo mora imati kuhanu, pahuljastu teksturu) kojeg ćete pomiješati s dovoljno šećera u prahu da dobijete podatno (ali ne ljepljivo) tijesto. Zatim ga razvaljajte nekoliko milimetara tanko, premažite maslacem od kikirikija, zarolajte, zamotajte u plastičnu foliju i ohladite dok ne postane tvrdo. Nakon toga ga samo izvadite i narežite na komadiće debljine oko 1 cm. Smiješno jeftin slatkiš, a i zabavna aktivnost za djecu."
13. Prženi patlidžan s medom
U Andaluziji misle da je patlidžan s maslinovim uljem i češnjakom dosadan. Tamo ga preferiraju prepržiti pa umočiti u med.
14. Voće s čilijem
U nekim zemljama Latinske Amerike, poput Meksika, ljudi toliko vole čili da ga čak dodaju voću. Mango, lubenice, naranče i ananas režu se na komade i posipaju čilijem.
15. Desert od piletine
U Turskom postoji desert zvan "tavuk göğsü", a specifičan je po tome što se radi od pilećeg mesa kojemu se dodaju mlijeko, šećer i začini. Navodno da ima okus poput lagano zaslađenog kondenziranog mlijeka s piletinom.