Razno
• 23 veljače 2024
11 jela koje većina ljudi kuha pogrešno i zato su razočarani okusom
17K
Ekipa s portala Brightside pripremila je koristan vodič kroz 10 učestalih pogrešaka koje kuhari-amateri rade dok spravljaju neka popularna jela.
Pečena kokoš ili purica
Unsplash
Jedna od najčešćih pogrešaka kod pečenki je što meso može postati presušeno, a ključna stvar da se to izbjegne je - ne otvarati vrata pećnice. Svaki put kad se otvore vrata gubi se toplina i produljuje vrijeme pečenja, a to isušuje meso. Također, poželjno je da jelo odstoji barem pola sata nakon pečenja.
Grah iz konzerve
Unsplash
Grah se obično konzervira u mutnoj vodi i vlastitim sokovima. Međutim, ova voda može biti loša za zdravlje jer sadrži mnogo natrija i škroba. Zbog toga je uvijek pametno isprati grah prije kuhanja.
Mladi krumpir
Unsplash
Krumpir je bogat brojnim hranjivim tvarima poput vitamina C i B, a da bi se sačuvali svi hranjivi sastojci poželjno je krumpir kuhati s korom.
Piletina
Unsplash
Ljubitelji zdrave prehrane savjetuju da se piletini skine koža prije kuhanja. Razlog je to što je koža bogata mastima koje mogu dovesti do povećanog kolesterola. Kažu kako je najbolje piletinu ispeći s kožom, a prije konzumiranja ju skinuti. Meso će poprimiti nešto masti i bit će ukusno, a zdravije.
Brokula
Unsplash
100 grama brokule sadrži 100% dnevnih potreba za vitaminom C. No, ovaj vitamin nestaje kad se brokula stavi u kipuću vodu te je za očuvanje hranjivih sastojaka mnogo bolje kuhati ju na pari.
Kivi
Unsplash
Koža kivija ima 2 puta više antioksidansa i 3 puta više vlakana od samog ploda.
Tjestenina
Unsplash
Ljudi obično proliju svu vodu u kojoj se kuha tjestenina i to je velika pogreška. Bolje je sačuvati jednu čašu vode i dodati je u umak kojem će dati posebnu aromu.
Rižot
Unsplash
Fora s rižotom je sljedeća - najukusniji je kad je na idealnoj temperaturi. Stoga stručnjak za hranu Dave Lowry preporuča da se ne jede vilicom već žlicom, i to počevši s ruba prema sredini. Ako se jede s vilicom rižot se mnogo brže ohladi.
Lignje
Unsplash
Tradicionalni recepti kažu da se lignje kuhaju u kipućoj vodi 50-60 sekundi inače će postati gumene. Ali, ako ste ih slučajno prekuhali fora je u tome da ih nastavite kuhati još 30-40 minuta nakon čega će postati veće i mekše.
Odrezak
Unsplash
Nakon što je odrezak pečen većina ljudi odmah se baca na jelo. Ali, vruće meso sadrži vrlo ukusne sokove i ako se brzo razreže može postati presušeno. Kako bi se izbjegao suhi odrezak potrebno ga je pustiti da odleži 5-10 minuta nakon pečenja.
Tijesto za pizzu
Unsplash
Postoji razlog zašto ćete pizza majstore uvijek vidjeti kako tijesto razvlače rukama, nikad valjkom. Fora je u tome što valjak može razbiti zračne jastučiće koji su potrebni da bi tijesto ostalo lagano i prozračno.