Ukusna i svima dostupna namirnica može pomoći u snižavanju kolesterola
SLANUTAK, popularan sastojak mediteranske i bliskoistočne kuhinje, proglašen je superhranom jer je bogat proteinima, vitaminima i vlaknima te može pomoći u snižavanju kolesterola, tvrde stručnjaci.
Kako piše argentinski portal La Nacion, slanutak može uravnotežiti razinu šećera u krvi, poboljšati probavu i povećati energiju. Estela Mazzei, stručnjakinja za biljnu prehranu i zdravlje probavnog i kardiometaboličkog sustava, ističe da je ova namirnica bogata makronutrijentima poput ugljikohidrata, visokokvalitetnih proteina i vlakana. Od mikronutrijenata posebno se izdvajaju vitamini B kompleksa i vitamin K, koji su ključni za zdravlje kostiju i metabolizam.
Prema informacijama portala WebMD, slanutak može smanjiti razinu "lošeg" kolesterola (LDL) i štititi srce.
"Znanstveni dokazi pokazuju da je moguće smanjiti ukupni kolesterol uključivanjem slanutka u glavne obroke. Topljiva vlakna nisu korisna samo za zdravlje crijeva – ona smanjuju ukupni kolesterol i LDL kolesterol, čime se smanjuje i rizik od srčanih bolesti", navodi se u izvješću.
Jedna studija objavljena u časopisu Annals of Nutrition and Metabolism 2006. godine pokazala je da su sudionici koji su kroz pet tjedana svoj jelovnik obogatili slanutkom, imali nižu razinu LDL kolesterola. Zaključak autora studije bio je jasan: "Uključivanje slanutka u prehranu može rezultirati nižim razinama ukupnog i LDL kolesterola."
Pregled iz 2016. godine također je ukazao na to da slanutak ne samo da smanjuje kolesterol već može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i u regulaciji tjelesne težine. Autori su zaključili: "Konzumacija slanutka ili humusa može spriječiti razvoj i napredovanje nekoliko kroničnih bolesti te doprinijeti zdravijim funkcionalnim ishodima, poput upravljanja težinom. Međutim, potrebna su dodatna klinička istraživanja kako bi se ovi nalazi potvrdili."
Kanadska studija, objavljena u časopisu Canadian Medical Association Journal, otkrila je da dnevni unos jedne porcije mahunarki, uključujući slanutak, može smanjiti LDL kolesterol za pet posto. Istraživači su dodali: "Ova promjena može dovesti do smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti za pet do šest posto."
Kolesterol je masna tvar prisutna u krvi. Prekomjerne razine kolesterola mogu uzrokovati nakupljanje naslaga u krvnim žilama, što s vremenom povećava rizik od začepljenja, srčanih udara i moždanih udara.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati