Jednu pogrešku kod kuhanja pire krumpira većina nas radi, kuharica pojasnila koja je
PIRE KRUMPIR obavezan je prilog uz sarmu i mnoga druga jela na žlicu, a odlično ide i uz neka druga mesna jela, poput popularnih faširanaca, mesnu štrucu ili pak ćufte u umaku. Iako mnogi misle da ga je relativno jednostavno pripremiti (skuhate krumpir, dodate mu mlijeko i maslac i zgnječite), zapravo puno toga može poći po krivu.
Mnogi će krumpir prvo skuhati u vodi, no kuharica Rosemary Gill, koja često dijeli svoje kuharske mudrosti na TikToku, objasnila je kako napraviti najbolji pire krumpir - a njezin trik ne uključuje kuhanje u vodi, već u mlijeku.
Tajna je u škrobu
"Kuhajte pire krumpir u mlijeku, a ne u vodi, evo i zašto. Krumpir je kao tjestenina, u tekućinu od kuhanja otpušta škrob, a upravo škrob postaje tekuće zlato i omogućuje nam da dobijemo bogati, svilenkasti, kremasti pire krumpir", kaže ona u videu.
"Kada izlijete vodu u kojoj ste kuhali krumpire, bacate sav škrob u odvod", kaže ona i dodaje da je to pogreška pa biste, umjesto u vodi, krumpire trebali kuhati u mlijeku. Ima smisla jer u pire krumpir ionako ide mlijeko, a svi savjetuju da mlijeko ne smije biti hladno. Ako je toplo, to omogućuje krumpiru da lakše upije mlijeko, a samim time i da pire bude kremastiji.
Još je nekoliko savjeta za najbolji pire krumpir koji je sada, u ovim hladnijim danima, obavezan prilog uz mnoga jela. Prije kuhanja ga prepolovite ili ga narežite na četvrtine (nikako ne na sitnije komadiće) i nipošto ga nemojte blendati sa štapnim mikserom.
Naime, ako se hrana koja je vrlo škrobna, poput krumpira, previše obradi, molekule škroba se uništavaju i ono što ostaje je ljepljiva pasta. Dakle, zaboravite na blender i upotrijebite snagu svojih ruku kako biste dobili najkremastiji pire.
Sada kada sve znate, konačno možete napraviti savršeni pire krumpir, a u nastavku donosimo i nekoliko ideja za ukusna jela s pire krumpirom koja možete napraviti već danas.
1. Faširanci s pire krumpirom
Klasičan ručak uz koji možete napraviti i špinat na mlijeku, no ne morate. Dovoljno je malo zelene salate ili pak kisele paprike ako ste na vrijeme spremili zimnicu. Cijeli recept je ovdje.
2. Ćufte
Ćufte ili mesne okruglice omiljen su zalogaj i malima i velikima. Pripremaju se od mljevenog mesa, krčkaju se u umaku od rajčica, a najčešće serviraju uz pire krumpir. Recept pronađite ovdje.
3. Faschierter Braten
Razveselite svoje ukućane austrijskim klasikom! Sočna mesna štruca poslužena uz pire krumpir savršen je izbor za (nedjeljni) obiteljski ručak. Cijeli recept pronađite ovdje.
4. Švedske mesne okruglice
Najpoznatije mesne okruglice na svijetu voljet će i djeca i odrasli. Tradicionalno se serviraju uz pire krumpir i malo džema od brusnice, no možete ih poslužiti uz vaš najdraži prilog. Recept je ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati