Konačno riješeno ubojstvo zbog kojeg su zahladili odnosi između Kanade i Indije

Foto: EPA

Kanadska policija priopćila je kako je uhitila i optužila trojicu indijskih državljana za ubojstvo sikhskog separatističkog vođe Hardeepa Singha Nijjara u lipnju 2023. godine te da istražuje moguće poveznice s indijskom vladom.

Nijjar (45) je ubijen ispred sikhskog hrama u Surreyju, predgrađu Vancouvera, koji je dom velike sikhske zajednice. Kanadski premijer Justin Trudeau iznio je dokaze o umiješanosti indijske vlade u ubojstvo, što je izazvalo diplomatsku krizu s New Delhijem.

U tijeku i druge istrage

Pomoćnik povjerenika kanadske policije, David Teboul, rekao je da se slučaj i dalje istražuje i da su u tijeku druge istrage. Među njima je "istraga o povezanosti s indijskom vladom", rekao je na konferenciji za medije. Nijjar je bio kanadski državljanin koji se zalagao za stvaranje Khalistana, nezavisne države Sikha na tlu Indije. 

Prisutnost sikhskih separatističkih skupina u Kanadi odavno izazva frustracije u New Delhiju, a Nijjara su proglasili teroristom. Prošli tjedan Bijela kuća izrazila je zabrinutost zbog navodne uloge indijskih obavještajnih službi u planiranjima atentata u Kanadi i SAD-u.

Pročitajte više