Pernar napao redateljicu kod klečavaca. Napokon je osuđen

Jučer je stigla presuda protiv Ivana Pernara zbog napada na redateljicu i performericu Arijanu Lekić-Fridrih, koji se dogodio u rujnu prošle godine na jednom od okupljanja klečavaca na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Pernar je, kako za Index potvrđuje Lekić-Fridrih, osuđen na plaćanje kazne od 5000 kuna, koja će biti preračunata u eure. "Policija jedina još ima prvo žalbe, a mogu se žaliti samo na to da je kazna preniska", objasnila je presudu koja bi sljedeći tjedan trebala biti i javno objavljena.

"On je osuđen na minimalnu kaznu. Ovo nije bila privatna tužba, policija je tužitelj i gonili su ga po službenoj dužnosti prema zakonu o ravnopravnosti spolova. Ja prema njemu nisam imala nikakve imovinsko-pravne zahtjeve, tako da ja ne dobivam nikakav novac, a moram platiti troškove svoje odvjetnice. U tome će mi pomoći udruga Domino iz svog fonda za druge, koja je isto tako i producent Tihe mise", kaže.

"Više mu nije dozvoljeno objavljivati fotografije djevojaka koje prosvjeduju"

"Mislim da je ovo neka simbolična pobjeda. Mislim da si više neće dozvoliti takvu vrstu prekršaja, jer idući put ide direktno na kazneni sud. Bitno je i da se naglasilo kako mu više nije dozvoljeno objavljivati fotografije djevojaka koje prosvjeduju, a na koje zatim huška svoju sljedbu", dodaje.

Radi se o slučaju iz rujna, kada je Lekić-Fridrih na Trgu bana Jelačića održala svoj performans naziva Tiha misa. "To je bio performans posvećen slučaju bivše supruge Ante Nobila koji je bio jako medijski eksponiran, ali se onda na njega zaboravilo. Ona je rekla da ju je premlatio toliko da nije mogla hodati od količine krvi koju je imala u cipelama. Ja sam odlučila koristiti temperu i upozoriti na slučajeve nasilja u obiteljima i na to koliko se brzo oni zaboravljaju", kaže. 

"Dlanom mi je prelazio preko grudi"

"Imala sam dozvolu od grada i policije. Moj performans je kao i svaki mjesec bio detaljno opisan, tako da sam ja ustvari odrađivala svoj posao u pratnji policije. U jednom trenutku pri kraju te navodne molitve, policajac koji je bio zadužen za mene je nestao, ja sam pružila ruku svim navodnim moliteljima, ali nitko je nije primio.

Pernar je odlučio primiti moju ruku, no navodno nije vidio da je umazana temperom. On je tvrdio da nije vidio tu temperu i da se on zbog toga uplašio i uzrujao jer sam ga zamazala. Da mi vrati, povukao me nazad, nasilno mi okrenuo dlan i s mojim i svojim dlanom prelazio preko područja mojih grudi", prisjeća se.

"Proces je trajao predugo s obzirom na snimke i svjedoke"

Lekić-Fridrih je komentirala i kako smatra da je cijeli sudski proces trajao predugo, s obzirom na to da je održano sedam ročišta. "To nije malo s obzirom na to da su postojale snimke i jako veliki broj svjedoka, a on je priznao što se dogodilo", kaže.

"Bitno mi je naglasiti da sam iznenađena koliko je za mene taj proces bio težak i da sam uvijek suosjećala sa ženama koje su doživjele nasilje i tužile. Sustav radi sve u svojoj moći da vas obeshrabri u tome da dovedete proces do kraja. I financijski, ali nekad i fizički, neke se žene u procesu razbole.

Kao društvo trebamo raditi na tome da se to promijeni. Do sada je svu podršku koju su žrtve dobivale nosio nevladin sektor, bojim se da će u sljedećoj vladi, kakva se priprema, situacija biti gora. Moja je poruka - prijavljujte nasilje", poručuje Lekić-Fridrih.

Pročitajte više