Petrov: Možemo postaje najbolji tihi ortak HDZ-a

Screenshot: Dnevnik Nove TV

Predsjednik Mosta Božo Petrov gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV. Komentirao je pregovore HDZ-a i DP-a o sastavljanju parlamentarne većine. 

"S HDZ-om je bilo puno obiteljskog nasilja i modrica. Sad sve svi smješkaju, to su većinom otpadnici iz HDZ-a, tako da je ovo jedna čudna situacija", kazao je. Smatra da Plenković neke DP-ovce gleda kao otpadnike od HDZ-a.

"Mislim da je važno istaknuti da Most želi referendumom o manjinama omogućiti da narod odluči želi li manjinama dati pravo da se trguje oko formiranja vlade ili ne", napomenuo je. Ne misli da je spomenuti prijedlog diskriminatoran. 

"Na kraju se pita Domovinski pokret"

"Svi ustavnopravni stručnjaci su definirali upravo ovakvo rješenje 2014. godine na poziv predsjednika. Branko Smerdel koji govori da je to nešto loše još je 2014. podržao taj prijedlog. Mi želimo da narod na referendumu odluči mogu li manjine ovako trgovati, a onaj tko konačno o tome odlučuje je Domovinski pokret", poručio je. 

Na pitanje zbog čega nisu prije izbora dogovorili suradnju s DP-om, Petrov je ukazao na "besmislene kaznene prijave" koje je DP podigao protiv Mosta te javni poziv Gordana Jandrokovića da DP ne smije surađivati s Mostom.

"U ovom trenutku na kraju se pita Domovinski pokret. Mogu birati hoće li fotelje ili će birati interese građana. Danas i oni i mi imamo dovoljno ruku da zaštitimo građane i od lijevih politika i da donesemo dobre zakone, između ostaloga referendum", naglasio je. 

Negira da je njegovo moraliziranje maliciozno. "Što je maliciozno u tome da narod odluči na referendumu oko manjina?" upitao je. Novinarka ga je podsjetila na broj mandata koji su dobili. 

"Savjetujem načelnicima i gradonačelnicima da dobro promisle"

"Matematika je egzaktna znanost. Narod nam je dao dovoljan broj mandata, ali ako će se u ovome trenutku DP držati svojeg predizbornog obećanja da neće koalirati s HDZ-om. Sve se događa u trenutku kada se konstituira Hrvatski sabor", rekao je. 

Na pitanje gdje bi Most pronašao ruke potrebne za većinu, Petrov kaže da bi se radilo o svima osim HDZ-a i "onih koji ne vide dobrobit hrvatskog naroda." "Što se tiče lokalnih načelnika i gradonačelnika, savjetujem da još jednom dobro promisle jer sve što učinite za dobro građana na kraju vam donosi dobro u političkom životu", naveo je. 

"Možemo, ako ovako nastavi, postaje najbolji tihi ortak HDZ-u. Možda im oni pokose travu po Zagrebu", zaključio je. 

"Odlazak Raspudića nije naštetio Mostu"

Govorio je i o Vesni Vučemilović koja je podnijela ostavku na sve dužnosti u Suverenistima. "Ona zna da je najbolje za sve da HDZ postane oporba, njoj na dušu ako okrene drugačije", kazao je. 

Poručio je kako vjeruje u daljnju suradnju s Raspudićima, koje smatra kvalitetnim ljudima. "Mislim da njihov odlazak nije naštetio Mostu", naveo je i dodao kako nitko više ne planira izaći iz stranke. 

Najavio je kako će se unutarstranački izbori održati krajem godine. Tvrdi da se svatko može kandidirati te da on ne namjerava predložiti svojeg favorita. "Mislim da to ne bi bilo dobro", objasnio je. 

"Svakodnevno nam se javljaju ljudi koji su željni promjena, pogotovo mlađi ljudi", nastavio je. 

Pročitajte više