Picula: Nova vlada bit će ugrožavanje demokratskih standarda

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Gost u Novom danu na N1 televiziji bio je SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula.

Naziru se obrisi nove većine, one HDZ-a i DP-a. “Nije zahvalno to prognozirati, pregovori se vode, informacije dobivamo na kapaljku. Nije lako prognozirati kakav će biti profil te vlade kada i ako ona bude formirana. Izborni ciklus nije još gotov. Tek onda treba vidjeti kakav će biti program te buduće vlade i onda ćemo vidjeti kakav će biti smjer zemlje pod takvom vladom”, govori SDP-ovac.

Ideja okupljanja antikorupcijskog saveza je, kaže Picula, bila je pokušaj osiguravanja većine u Saboru koja bi onda ispunila neke ciljeve oporbe.

“Takva ideja iz dana u dan gubi na podršci, prije svega među oporbom. DP je već ranije odbacio takvu ideju. Međutim, na stranu što ta ideja otvara veliki broj pitanja, kao što ih veliki broj želi i zatvoriti, s obzirom na dinamiku pregovora DHZ-a i partnera ona se čini prilično nerealna u ovom trenutku”, kaže.

“Bilo je situacija u kojima su moguće nadideološke koalicije, obično u okvirima nekih izvanrednih situacija. Ovog trenutka se ideja očito nije primila”, kaže Picula.

"Moramo se pobrinuti za stanje u vlastitoj kući"

Očekuje li promjene unutar upravljačke strukture SDP-a ako se pokaže da je koalicija Rijeke pravde podbacila? “SDP ima jasna pravila u Statutu što se događa. Šest mjeseci od izbora sazivamo našu izbornu konvenciju na kojoj analiziramo rezultate i nakon toga se ide na izbor novih tijela. To je sve vrlo precizno regulirano”, objašnjava.

Kako će Europa gledati na izbacivanje SDSS-a iz izvršne vlasti, uspiju li se HDZ i DP, čiji je to glavni uvjet, dogovoriti? “Meni se čini da će ta vlada biti ugrožavanje demokratskih standarda u samoj Hrvatskoj. Kako će to gledati vani, ovisit će o političkom kontekstu samog EU-a. EU danas ne izgleda kao prije 10 godina. Danas vladaju neka druga pravila, čini mi se da se moramo pobrinuti za stanje u vlastitoj kući”, zaključuje SDP-ov europarlamentarac.

Picula je govorio i o radu i Europskom parlamentu, a osvrnuo se i na rad Mislava Kolakušića, europarlamentarca koji je na parlamentarne izbore išao s DP-om na čijoj je listi osvojio mandat kojeg se brzo i odrekao.

“Ne mogu komentirati manevre svojih kolega koji na njih imaju pravo, ali moraju za njih snositi i odgovornost. Ja sam odbio biti na listi za Sabor jer nisam htio kreirati percepciju da ću taj mandat i konzumirati. Druge kolege to drugačije gledaju i imaju na to pravo”, kaže Picula.

Pročitajte više