Plenković u Vukovaru složio većinu? Sad sve ovisi o ključnom sastanku i to ne s DP-om

Foto: Pixsell/Davor Javorovic

Tehnički premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković danas je bio u Vukovaru. Službeno - na svečanoj sjednici Gradskog vijeća. Neslužbeno i puno važnije - na tajnom sastanku je došao nadomak slaganja saborske većine. Nakon što je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom obilježavanja Dana Grada, Plenković je izašao pred novinare.

Iako je govorio dulje od pola sata, o samim pregovorima s Domovinskim pokretom bio je potpuno "zaključan" te je neusporedivo više vremena posvetio pokušajima objašnjavanja okupljenim novinarima o tome što je zapravo istraživačko novinarsko, nabrajanju uspjeha svoje vlade te obračunom s "korumpiranim SDP-om" i europskim tužiteljima, koje je optužio da "stalno nešto rade da se zakače".

>> Plenković jučer: Načelno imam 76 ruku. Plenković danas: Treba nam još par dana

Tajni sastanak s Radićem i Penavom u kafiću kod Vukovara

No, samo nekoliko sati nakon toga počele su stizati vrlo zanimljive informacije. Prvo je objavljeno da se Plenković s čelnim ljudima Domovinskog pokreta, Mariom Radićem, Ivanom Penavom i Josipom Dabrom, sastao u kafiću Gondola u selu Sotin kod Vukovara. Tamo su održali relativno kratak sastanak, koji je trajao oko sat vremena.

Nedugo nakon toga procurila je informacija, još uvijek nepotvrđena, ali po mnogo čemu očekivana i logična, da je Plenković nadomak većine od 80 ruku, što bi mu omogućilo vrlo komotnu poziciju u parlamentu. Da su HDZ i Domovinski pokret zaista nadomak dogovora večeras je potvrdio i Ivan Penava, kazavši da su "približili stajališta s HDZ-om" te da se "osjete natruhe razumijevanja".

>> Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om. Osjete se natruhe razumijevanja

Značajna većina bez SDDS-a?

Matematika je sljedeća: Plenkovićevu većinu od čak 80 ruku činio bi 61 zastupnik HDZ-a, 13 zastupnika DP-a, Škorina sestra Vesna Vučemilović, koja je jučer dala ostavku na sve funkcije u Hrvatskim suverenistima, i pet zastupnika manjina. SDSS-a u toj većini formalno ne bi bilo, čime bi bio zadovoljen glavni uvjet koji je Domovinski pokret u pregovorima postavio Andreju Plenkoviću.

Iz HDZ-a službeno ne potvrđuju ovakav sastav većine, ali su ipak poslali znakovitu poruku. 

"Neformalno smo se sastali s predstavnicima Domovinskog pokreta. Približili smo stajališta u vezi formiranja stabilne većine i vlade. Rekao bih da samo blizu dogovora", rekao je Plenkovićev glasnogovornik Marko Milić večeras za Index. 

"Održat ćemo sastanak pregovaračkih timova službeno u utorak, danas je bio neformalni razgovor u Vukovaru. Ako sve prođe po planu, tada bismo mogli imati obrise parlamentarne većine i nastaviti razgovore o strukturi nove vlade", dodao je Milić.

Uskoro ključan dogovor - onaj s manjincima

Iz redova pregovaračkih timova za Index neslužbeno poručuju da gore navedene brojke još uvijek nisu "uklesane u kamen" te će se do kraja izbistriti sljedećeg tjedna. Naime, pred Plenkovićem i HDZ-om je još jedan razgovor koji bi se mogao pokazati ključnim. 

Kako je potvrđeno Indexu, HDZ za sljedeći tjedan planira razgovor s predstavnicima manjina. Na njemu bi trebao biti utvrđen konačan model prema kojem bi se formalno udovoljilo ključnom uvjetu Domovinskog pokreta, da u vladajućoj većini ni u vladi ne smiju biti predstavnici SDSS-a, a da pritom ostali manjinci ipak podrže većinu HDZ-a i DP-a.

Manjinci nakon izbora tvrdili da će nastupati zajednički, ali...

Treba podsjetiti da je osam manjinskih zastupnika, među kojima su i tri SDSS-ova, neposredno nakon izbora zajednički poručilo da će nastupiti kao jedinstveni blok te da se neće cijepati.

No, kako je Domovinski pokret ostao nepokolebljiv u svom uvjetu da u vladajućoj većini ne bude SDSS-a, a HDZ-u je bez Domovinskog pokreta praktički nemoguće formirati većinu, a posljedično i vladu, izgleda da se sad očekuje slamanje manjinaca.

Druga opcija je dogovor po kojem u vladajućoj većini formalno ne bi bilo SDSS-a, ali bi zastupnici stranke Milorada Pupovca nakon formiranja većine i vlade u parlamentu nastavili dizati ruke za Plenkovićevu većinu, a šef HDZ-a će svakako biti u mogućnosti to im kompenzirati na ovaj ili onaj način. 

Očekivan rasplet postizbornih pregovora

Odviju li se postizborni pregovori na ovaj način, bit će to zapravo najočekivaniji i najlogičniji rasplet.

Naime, birači krajnje desnog Domovinskog pokreta bi zasigurno znatno gore reagirali na bilo kakvu većinu koju bi DP stvorio s liberalnim ili lijevim strankama, nego na dogovor s desnim HDZ-om. S druge strane, čelnici DP-a moći će pravdati suradnju s HDZ-om činjenicom da su iz redova vladajuće koalicije barem formalno uspjeli izbaciti Pupovčev SDSS.

U narednih nekoliko dana su, naravno, mogući i preokreti, ali zasad sve ukazuje na formiranje većine i vlade u kojoj će glavnu riječ imati HDZ i Domovinski pokret. Takav rasplet je poznavateljima unutarnje politike u Hrvatskoj bio najizgledniji u prvim trenucima nakon objave rezultata parlamentarnih izbora 17. travnja.

Ne treba zaboraviti da Plenković s Mostom već ima iskustvo slaganja većine i formiranja vlade koju će voditi neko vrijeme, dok ne uspije prikupiti još nekoliko žetončića koji bi mu omogućili da se riješi neželjenog partnera i praktički samostalno vlada Hrvatskom. Nije isključeno da nešto slično planira napraviti i s Domovinskim pokretom.

Pročitajte više