VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Screenshot: X

Kuban je naselje u Luhansku na istoku Ukrajine, nekih stotinjak kilometara od fronte u ratu. Inače je ovo mjesto daleko izvan dometa većine ukrajinskog oružja i okupacijske snage Rusije tamo su se mogle osjećati relativno sigurno.

To objašnjava, prema pisanju američkog Newsweeka, zašto su se tamo u srijedu okupile možda i stotine ruskih vojnika, navodno zbog obuke. Po svemu sudeći, zaboravili su na balističke rakete tipa ATACMS američke proizvodnje koje, ovisno o modelu, imaju domet i do 300 kilometara, a njihovo kasetno punjenje može izbaciti i stotinu granata.

Dok su Rusi šetali na otvorenom polju izvan Kubana usred bijela dana, primijetio ih je jedan ukrajinski dron i ubrzo su prema njima poletjele četiri rakete. Jedna nije eksplodirala, ali preostale tri rasule su granate pretvorivši polje u zonu smrti, navodi Newsweek.

Raketa eksplodirala iznad skupine od oko 116 ruskih vojnika

Jedna od raketa eksplodirala je direktno iznad skupine od oko 116 nezaštićenih Rusa. Moguće je da su svi poginuli, kaže američki think tank Institut za ratne studije u Washingtonu.

Napad u srijedu možda je bio i jedan od najkrvavijih u čitavom ratu te je znak lošeg planiranja ruskih zapovjednika. Morali su znati da je takav napad nedavno postao moguć, čak i vjerojatan. Nabava raketa od SAD-a i ispaljivanje na ranjive točke ruskih položaja posljednjih je mjeseci jedan od prioriteta ukrajinske vojske.

Amerika je, sa zakašnjenjem, ispunila ukrajinske zahtjeve za tim moćnim raketama.

 

Naime, nedugo nakon što je američki Kongres napokon prekinuo šestomjesečnu blokadu slanja svježeg naoružanja za Ukrajinu i odobrio 61 milijardu dolara vrijednu novu pomoć krajem prošlog mjeseca, administracija predsjednika Joea Bidena pronašla je uštedu od 300 milijuna dolara u ranijim ugovorima.

Hitna isporuka moćnih raketa

Većinu tog novca Bijela kuća je potrošila na hitnu isporuku raketa ATACMS, a potom su užurbano poslali još jedan paket pomoći u vrijednosti od milijardu dolara. Moguće da je i taj paket uključivao ove rakete.

Američki ministar obrane Lloyd Austin jučer je dužnosnicima izjavio kako će Pentagon Ukrajini donirati “koliko god ATACMS-a možemo”. U američkom arsenalu ima na tisuće ovih raketa. Mnoge će uskoro postati beskorisne zbog razgradnje goriva, zbog čega su Amerikanci vjerojatno motivirani da ih doniraju bez otezanja.

Rusi znali da rakete dolaze, ali...

Rusi su znali da ATACMS-i dolaze i da će ih Ukrajinci ispaljivati na najranjivija mjesta gdje se nalaze ruski vojnici, uključujući i centre za obuku. Ukrajinski timovi već su raketama manjeg dometa napali velike skupine ruskih novaka najmanje tri puta tijekom jednog užasnog tjedna u veljači. U napadima je navodno poginulo preko stotinu vojnika.

Kada su Ukrajinci dobili prvi, manji paket ATACMS raketa prošle jeseni, odmah su ih lansirali na dvije ruske zračne piste, oštetivši ili uništivši do 20 helikoptera. Kada je stigla nova isporuka, navodno početkom travnja, timovi nisu gubili vrijeme već su bombardirali vrijednu bateriju protuzračne obrane S-400 ruskih zračnih snaga, uništivši najmanje četiri lansera.

Rusi ih ne mogu rušiti

Napad na S-400 bio je podsjetnik da ruska protuzračna obrana ne može rušiti ATACMS-e. Implikacija je bila jasna: od travnja nadalje, sve izložene trupe unutar 300 kilometara od fronte mogu postati meta sve snažnijeg ukrajinskog arsenala.

Ignorirajući tu opasnost, Rusi su se okupili na otvorenom blizu Kubana, a preko stotinu ih je poginulo u raketnom napadu.

Pročitajte više