Hyundai je prvi u svijetu na tržište doveo kamion s ovakvim pogonom

Foto: Hyundai

NUDI doseg klasičnog kamiona, a puni se osjetno brže od električnih rivala. 

Hyundai je lansirao Xcient, kamion pogonjen vodikovim gorivim ćelijama, a prvih sedam primjeraka već je isporučeno klijentima u Švicarskoj. Korejski proizvođač je time napravio značajan odmak od rivala i odmah na početku ostavio velik trag u Europi. Plan je ove godine isporučiti 50 kamiona, a do 2025. godine europskim cestama će prometovati 1600 vozila s takvim pogonom. 

Hyundai će od sljedeće godine imati kapacitet proizvodnje od 2000 kamiona godišnje. Povećana proizvodnja dolazi nakon dodatne 1,3 milijarde dolara investicija. Podsjetimo, Hyundai je već najavio investiciju 6,4 milijardi dolara u oformljavanje i razvoj same tehnologije. 

 

Gotovo deset metara dug Xcient pokreće pogon maksimalne snage 190 kW/258 KS. Ukapljeni vodik je pohranjen u sedam spremnika ukupnog kapaciteta 32.09 kg, što je dovoljno za doseg od 400 km. Vrijeme punjenja spremnika je odličnih 8 do 10 minuta. Hyundai je već najavio sudjelovanje u širenju infrastrukture punionica, a samo u Švicarskoj će ih biti preko stotinu.

Ipak, glavno tržište je Kina, gdje Hyundai planira do kraja desetljeća isporučiti barem 27.000 kamiona.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.