Obećavali su odlične električne automobile: Pogledajte napušteno sjedište Fiskera

Foto: Stečajni sud Delaware

FISKEROVO napušteno sjedište ostalo u neredu s obiljem otpada, modela prototipa i tonama dokumentacije. 

Kao što je svojedobno nestao iz Aston Martina te nekoliko tvrtki s njegovim prezimenom u imenu, tako je nestao i iz zadnje. I upravo ta zadnja, Fisker Inc, zvučala je obećavajuće. Njihov električni model Ocean je još 2022. godine imao 63.000 narudžbi. Proizvedeno ih je 10.000, a pola količine je isporučeno. 

I onda je nastupio bankrot. A Fisker i njegovi radnici su napustili tvrtku doslovno preko noći. O kakvoj se stihiji tu radi najbolje pokazuju fotografije sjedišta kompanije u kojoj je ostavljen stravičan nered. Kako tvrdi vlasnik nekretnine, Fisker je najam zgrade u La Palmi u Kaliforniji površine oko 7300 četvornih metara plaćao mjesečno 80.000 dolara. 

U odlasku su ponijeli samo dio stvari. Tako možemo vidjeti i glineni model prototipa koji nikad nije ugledao svjetlo dana. U pitanju je Ronin, a uz njega je i koncept pickup modela. Vlasnik nekretnine Shamrock Properties sada mora dovesti objekt u prvobitno stanje. 

Bijesni su jer se suočavaju s "desecima tisuća dolara troškova čišćenja, popravka štete i onoga što se čini kao uklanjanje opasnog otpada". Govoreći o potonjem, tu su bačve od 50 galona, razne boce s kemikalijama i oko 20 automobilskih baterija.

Da stvar bude gora, dio imovine je već u vlasništvu druge tvrtke, a još uvijek se ne zna niti što će biti s ostavljenim automobilima na parkingu tvrtke. Također, do 27. rujna kad je vlasnik osigurao zgradu viđeni su nepoznati ljudi koji su odnosili pojedine stvari, pa i same automobile. Sve u svemu, iza Fiskera je ostalo totalno rasulo. 

Opet, jer je jednako neslavno propala i prva Fiskerova tvrtka, Fisker Automotive. Ta je tvrtka proizvodila model Karma, jedan od najljepših automobila tog vremena, ali i jedan od prvih serijskih plug-in hibrida na svijetu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.