Preminuo slavni Mercedesov dizajner

Foto: Mercedes Benz

Bruno Sacco (90), jedan od najvažnijih dizajnera u povijesti automobilske industrije, preminuo je 19. rujna u Sindelfingenu u Njemačkoj. 

Sacco je ostavio neizbrisiv trag u Mercedes-Benzu, gdje je radio dugi niz godina oblikujući izgled nekih od najpoznatijih modela.

Bio je poznat po izjavi da "Mercedes-Benz uvijek mora izgledati kao Mercedes-Benz", a u svojoj karijeri osigurao je da se ta vizija ostvari.

Počeo kao dizajner karoserija pa postao šef dizajna

Sacco se pridružio Mercedesu 1958. godine kao drugi dizajner karoserija, a kasnije je postao šef dizajna. Među njegovim najranijim radovima ističu se modeli kao što su 600 (W100) i 230 SL, poznat kao "Pagoda" (W113). Osim serijskih automobila, Sacco je radio i na konceptnim modelima poput C 111 i C 111-II, koji su imali rotacijske motore i prepoznatljiva "gullwing" vrata.

Godine 1975. postavljen je za šefa dizajnerskog odjela, a prvi veliki projekt bio mu je W123 T-Modell, prethodnik E-Klase karavana. Ovaj model ostao je upamćen kao prvi karavan Mercedesa. Također je zaslužan za dizajn S-Klase W126 i coupe verzije C126, kao i za slavnu G-Klasu iz 1970-ih.

Osobito bio ponosan na model serije 126

Sacco je osobito bio ponosan na modele serije 126, koje je smatrao svojim najvećim doprinosom Mercedesu. Kao znak te povezanosti parkirao je tamnoplavi 560 SEC u svojoj garaži kad je otišao u mirovinu.

Sacco je također imao ključnu ulogu u privlačenju mlađe klijentele Mercedesu, osobito kroz lansiranje serije 190 (W201), preteče C-Klase, kao i A-Klase 1997. godine. Njegov portfelj obuhvaća sve, od luksuznog SUV-a M-Klase do kombija V-Klase. Njegovi posljednji dizajni prije mirovine 1999. godine uključivali su W220 S-Klasu i C215 CL.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.