Tvorci filma Blade Runner 2049 tužili Teslu i Muska zbog ove slike

Screenshot: YouTube

Želja milijardera Elona Muska da se na nedavnoj prezentaciji robotaksija njegove tvrtke Tesla referira na film Blade Runner 2049 dovela je do pravnih komplikacija, javila je njemačka agencija dpa.

Produkcijska kuća Alcon Entertainment je u ponedjeljak podnijela tužbu s četiri tužbena razloga, od kojih se tri odnose na kršenje autorskih prava, a jedan na iznošenja neistina, protiv Tesle, Muska i Warner Brosa, na čijem se posjedu odvila prezentacija.

Nastavak filma Istrebljivač iz 2017. prikazuje distopijsku budućnost obilježenu okolišnom katastrofom i društvenim kolapsom, koja sadržava autonomna vozila s umjetnom inteligencijom. Tijekom prezentacije Musk je hvalio film, no istaknuo da ne odražava budućnost koju on želi.

Slika izložena na događaju je prikazivala osobu u dugom kaputu okrenutu prema pješčanoj oluji i gradu pod narančastim nebom. Alcon tvrdi da je slika dizajnirana tako da aludira na slične scene iz njihovog filma, za čije korištenje nisu dali dozvolu.

Tesla tražio dopuštenje par sati prije događaja

Prema Alconu, Tesla je zatražio dopuštenje za korištenje slike nekoliko sati prije događaja. Tvrtka je već odbila, no Muskova prezentacija je svejedno sadržavala sličnu sliku generiranu alatima umjetne inteligencije. Alcon je nositelj autorskih prava za film, dok je Warner Bros distributer Blade Runnera 2049.

U tužbi Alcon tvrdi da ne želi biti povezan s Muskom ili njegovim tvrtkama, navevši kao razlog njegovo "veoma politizirano, kapriciozno i arbitrarno ponašanje, koje ponekad skreće u govor mržnje". Vjeruju da je ovo neautorizirano povezivanje štetno za njihovo poslovanje te stoga traže financijsku odštetu. Tesla dosad nije javno komentirao tužbu.

Musk je na prezentaciji predstavio samovozeće električno vozilo namijenjeno prijevozu putnika bez ljudskog vozača. Tesla namjerava započeti proizvodnju 2026., a očekuje se da će automobil koštati manje od 30.000 dolara. Musk preko osam godina obećava samovozeće aute.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.