Europska auto industrija ide prema fatalnoj krizi. Dramatičan apel iz Italije

Foto: Shutterstock

Europska auto industrija mogla bi biti u ozbiljnoj krizi ako se ne odgodi zabrana proizvodnje benzinskih i dizelskih automobila, koja je predviđena za 2035. godinu. To upozorava talijanski ministar Adolfo Urso, a podržava ga i polovica država Europske unije, piše Forbes.

Talijanski ministar gospodarstva Adolfo Urso upozorio je kako će zabrana proizvodnje tradicionalnih automobila rezultirati teškom krizom automobilskog sektora. On želi da se ta zabrana predviđena za 2035. godinu preispita i revidira.

Kako piše FT, a prenosi National Review, podaci pokazuju kako plan nije održiv. Stellantis, najveći proizvođač automobila u Italiji, zaustavio je proizvodnju automobila u Torinu na mjesec dana jer je potražnja za električnom verzijom Fiata 500 slaba. Njegova cijena je 30.000 eura, dok je hibrid 17.700. No, ni hibridi, čija prodaja raste, ne bi se smjeli prodavati nakon 2035. godine.

Veliki broj EU država za pomicanje datuma

Njemački Volkswagen nedavno je upozorio radnike da više neće poštovati svoje desetljećima staro jamstvo zaposlenja. Procjenjuje se da 165.000 ljudi radi u talijanskoj automobilskoj industriji, a oko 780.000 u Njemačkoj.

Proizvodnja automobila u Italiji pala je za više od trećine u prvih sedam mjeseci ove godine, u usporedbi s istim razdobljem 2023. Prodaja hibridnih vozila porasla je u Italiji za 16 posto u razdoblju od siječnja do kolovoza, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dok je prodaja električnih vozila pala za 12 posto.

Agenzia Nova navodi kako Urso tvrdi da su neke države poput Njemačke i Španjolske za zadržavanje 2035. godine kao cilja, ali misle da tek treba stvoriti uvjete da se to dogodi. Mnoge druge bi radije pomaknule cilj prema realističnijem datumu.

Proizvodnja se urušava, a iz svega bi mogli profitirati Kinezi. Ako se cijela europska industrija ne prilagodi u roku, neće biti dovoljno baterija, pa će ih europski proizvođači biti prisiljeni nabavljati u Kini. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.