Werner Herzog je ove američke glumce nazvao "kukavicama"

Foto: EPA

FITZCARRALDO, film koji mnogi smatraju remek-djelom 20. stoljeća, imao je jednu od najizazovnijih produkcija u filmskoj povijesti. Film koji je režirao Werner Herzog obilježen je brojnim iskustvima koja su skoro rezultirala smrću raznih članova filmske ekipe, preprekama i borbom protiv nemilosrdne peruanske džungle, donosi Far Out Magazine. 

Radnja, inspirirana istinitom pričom o bogatom proizvođaču gume Carlosu Fermínu Fitzcarraldu, koji u filmu želi napraviti operu usred džungle, dojmljivo prikazuje ljudsku ambiciju i njezinu inherentnu apsurdnost.

Klausu Kinskom je uloga Fitzcarralda ona po kojoj ga danas najbolje pamtimo, ali Fitzcarralda je prije njega trebao glumiti Amerikanac Jason Robards, Fitzcarraldovog asistenta trebao glumiti glazbenik Mick Jagger, a kapetana bogataševog parobroda je trebao utjeloviti Mario Adorf. Nijedan od njih trojice se na kraju nije pojavio u filmu zbog problema tijekom produkcije.  

Screenshot: Youtube

Herzog je u svojoj knjizi Conquest of the Useless Robardsa i Adorfa nazvao "kukavicama" jer su se bojali snimanja u džungli. "Robards i Adorf, te kukavice, čiji problemi proizlaze iz činjenice da su strašno isprazni, odbili su sjesti u auto sa Sluizerom jer su se bojali da će ih štrajkaši upucati. Nije im pomoglo ni kad smo im rekli da je već četrdeset ljudi na tom brodu i da se Mick Jagger vozio kroz grad svojim autom i već je na setu, tako da sam odlučio snimati bez njih", napisao je Herzog. 

Robardsa je redatelj posebno kritizirao. "Nismo mogli vjerovati koliko se Robards boji džungle", prisjetio se Herzog. "Sjećam se kako je Robards bio arogantan i nije poštivao ništa peruansko; tražio je američke doktore i smatrao je da je naš doktor, koji se educirao u Francuskoj, inferioran." Robards je također neprestano zvao svoje odvjetnike kako bi odgodio snimanje i žalio se na kamp u kojem su se nalazili. 

Herzoga je to natjeralo da napravi nezamislivo. Otpustio je Robardsa i dao ulogu ekscentričnom i nepredvidivom Klausu Kinskom, koji je imao svoje ispade na setu, ali to je savršeno išlo uz lika kojeg je utjelovio, što je rezultiralo nezaboravnom glumačkom izvedbom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.