Zdravlje srca uvelike ovisi o vrstama masti koje konzumiramo. Iako su masti neophodan dio uravnotežene prehrane, nisu sve masti jednake. Neke su izuzetno nezdrave, poput onih u prženoj ili visoko prerađenoj hrani.
S druge strane, zdrave masti – poput mononezasićenih i polinezasićenih masti prisutnih u namirnicama poput avokada, maslinovog ulja, orašastih plodova i masne ribe – igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca.
Dijetetičarka i nutricionistica Johanna Angman otkrila je četiri vrste zdravih masti koje treba češće unositi za poboljšanje kardiovaskularnog sustava i snižavanje kolesterola.
1. Avokado
Avokado je bogat vlaknima i zdravim mastima koje doprinose osjećaju sitosti i smanjenju ukupnog unosa kalorija. Osim toga, avokado sadrži mononezasićene masti koje pomažu smanjiti "loš" kolesterol (LDL). Manje poznata činjenica je da je ova supernamirnica bogata kalijem, koji je ključan za zdravlje srca i smanjenje rizika od srčanih bolesti.
"Avokado je bogat mononezasićenim mastima koje smanjuju razinu lošeg kolesterola i povećavaju dobar kolesterol. Također pružaju osjećaj sitosti, smanjujući ukupni unos kalorija", kaže Angman za SheFinds.
2. Masna riba
Masna riba poput lososa, skuše i srdela, bogata je omega-3 masnim kiselinama, osobito EPA (eikosapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Te su masti ključne za mnoge tjelesne funkcije i povezane su s poticanjem mršavljenja.
"Losos, skuša i srdele bogati su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju trigliceride i rizik od srčanih bolesti. Omega-3 također podržavaju mršavljenje poboljšavajući metaboličko zdravlje", otkriva nutricionistica.
3. Orašasti plodovi
Mononezasićene i polinezasićene masti u orašastim plodovima pomažu u smanjenju LDL kolesterola, poznatog kao "loš" kolesterol. Osim toga, povećavaju razinu HDL kolesterola, "dobrog" kolesterola, koji pomaže uklanjanju LDL-a iz arterija.
Angman ističe: "Bademi, orasi i pistacije izvrsni su izvori zdravih masti, vlakana i proteina. Pomažu u snižavanju kolesterola i održavaju osjećaj sitosti, sprječavajući prejedanje."
4. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masti, posebno oleinsku kiselinu, koja je poznata po svojim zdravstvenim prednostima. Te masti pomažu u smanjenju razine LDL kolesterola, što je ključno za smanjenje rizika od srčanih bolesti.
"Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je antioksidansima i mononezasićenim mastima, koje smanjuju upale i poboljšavaju razinu kolesterola. To je ključni sastojak mediteranske prehrane, zdrave za srce", zaključuje Angman.