Neurokirurg otkriva četiri namirnice koje doprinose zdravlju mozga

Foto: Pexels

Zdravlje mozga temelj je našeg općeg blagostanja jer utječe na pamćenje, koncentraciju, raspoloženje, pa čak i na sposobnost učenja novih vještina. Kako starimo, prirodno je da se kognitivne funkcije mijenjaju, no prehrana može igrati značajnu ulogu u podržavanju zdravlja mozga u svakoj životnoj dobi. Istraživanja pokazuju da određene namirnice bogate hranjivim tvarima, često nazvane superhranom, mogu pomoći mozgu u usporavanju starenja.

Neurokirurg, dr. Brian Hoeflinger, nedavno je na TikToku podijelio četiri namirnice koje preporučuje svojim pacijentima za poboljšanje zdravlja mozga putem prehrane. Evo što se našlo među njegovim favoritima.

1. Tamnozeleno lisnato povrće

Mnoge vrste zelenog povrća bogate su vitaminom K koji je povezan s poboljšanim pamćenjem i kognitivnim funkcijama.

"Špinat, kelj i brokula izvrsni su izvori vitamina K i folata", navodi dr. Hoeflinger.

2. Riba

Riba, osobito masna poput lososa, pastrve, srdela i skuše, jedna je od najboljih namirnica za zdravlje mozga zahvaljujući visokom udjelu omega-3 masnih kiselina.

"Tuna i losos neki su od mojih favorita jer obiluju omega-3 masnim kiselinama i sadrže zdrave zasićene masti koje su izvrsne za vaš mozak", dodaje neurokirurg.

3. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže zdrave masti koje su ključne za zdravlje mozga. Primjerice, orasi su bogati ALA-om (alfa-linolenskom kiselinom), biljnim omega-3 masnim kiselinama koje podupiru strukturu moždanih stanica i smanjuju upale.

"Orašasti plodovi izvrstan su izvor proteina i zdravih masti, posebno orasi i pistacije", ističe dr. Hoeflinger.

4. Bobičasto voće

Bobičasto voće sadrži antioksidanse poput antocijana i flavonoida koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upala. Oksidativni stres može uzrokovati oštećenje moždanih stanica, no antioksidansi u bobičastom voću štite stanice, osobito u dijelovima mozga povezanima s pamćenjem i učenjem.

"Svaka svježa bobica puna je antioksidansa i izvrsna je za vaš mozak. Također, bobičasto voće korisno je za poboljšanje pamćenja", zaključio je neurokirurg.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.