Hipertenzija, ili visoki krvni tlak, pogađa milijune pojedinaca diljem svijeta i značajan je čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti. Dok lijekovi i promjene načina života mogu pomoći u upravljanju hipertenzijom, jedan ključni aspekt koji se često zanemaruje jest prehrana. Hrana koju konzumiramo ima važnu ulogu u našem cjelokupnom zdravlju, a to uključuje i naš krvni tlak. Određene namirnice mogu ublažiti stanje, dok ga druge mogu pogoršati.
Kardiolog dr. Raed Bargout, dijetetičarka Krutika Nanavati, nutricionistica Susan Schachter i dijetetičar Rhyan Geiger otkrili su nam koje namirnice trebamo izbjegavati ako se borimo s hipertenzijom.
1. Delikatesno meso
Prerađeno delikatesno meso može ozbiljno naštetiti kardiovaskularnom zdravlju. Prema dr. Bargoutu, delikatesno meso je među najgorim opcijama kada su u pitanju krvni tlak i zdravlje srca. "Prerađeno delikatesno meso na vrhu je popisa hrane koja može povećati rizik od kardiovaskularnih događaja, uključujući srčani i moždani udar", rekao je za SheFinds.
Schachter se slaže, objašnjavajući: "Prerađeno meso, poput slanine, kobasica i mesnih delikatesa, ima puno natrija, nezdravih masti i konzervansa te može doprinijeti debljanju, visokim razinama kolesterola i hipertenziji." Kada smo u nedoumici, najbolje je držati se svježih, nemasnih proteina poput puretine i piletine, a ne prerađenih varijanti.
2. Pekarski proizvodi poput keksa i kolača
Ako volimo slatke poslastice umjesto slanih grickalica, važno je imati na umu da one također mogu štetiti srcu. Nanavati naglašava da treba izbjegavati prerađene slatke pekarske proizvode poput keksa i kolača ako želimo zdravije srce. Šećer može dovesti do mnoštva štetnih učinaka na zdravlje, uključujući potencijalno viši krvni tlak.
"Slatke grickalice poput keksa, slatkiša i kolača često sadrže kalorije, ali im nedostaju bitne hranjive tvari. Pretjerano uživanje u slatkim grickalicama može dovesti do povećanja tjelesne težine, još jednog čimbenika rizika za visoki krvni tlak. Štoviše, slatke grickalice mogu izazvati nagle skokove razine šećera u krvi, pridonoseći visokom krvnom tlaku", upozorava Nanavati.
3. Smrznuta jela
Smrznuti obroci su neke od najprikladnijih, a ponekad i najukusnijih opcija, ali redovita konzumacija može biti loša za zdravlje srca. Geiger ističe da su ovi obroci obično prepuni natrija, što predstavlja značajan rizik kada se konzumira u prekomjernim količinama.
Smrznuta jela često se pripremaju s konzervansima i pojačivačima okusa kako bi im se produžio rok trajanja i poboljšao okus. Natrij je uobičajena komponenta u ovim dodacima, a njegova prekomjerna prisutnost u ovim obrocima može imati negativne učinke na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Stoga Geiger savjetuje odabir cjelovite, neprerađene hrane.