Iako prehrana sama po sebi ne može u potpunosti spriječiti rak, određene namirnice mogu povećati rizik od razvoja bolesti. Konzumacija prehrane bogate mastima, a siromašne vlaknima, može povećati rizik od raznih vrsta raka, poput onih koji zahvaćaju crijeva, pluća, prostatu i maternicu.
U informativnom TikTok videu, nutricionistica specijalizirana za onkologiju, Nichole Andrews, podijelila je koje namirnice i pića izbjegava kako bi smanjila rizik od raka i podržala zdraviji, snažniji organizam.
1. Prerađeni mesni proizvodi
"Ne stavljam prerađeno meso u svoje sendviče. Ono što volim napraviti jest jednostavno ispeći pileća prsa u pećnici", kaže nutricionistica. Ističe da su pečena pileća prsa "dobra nekoliko dana za sendviče i tortilje" te da je priprema vrlo jednostavna, stoga nema potrebe za korištenjem prerađenog mesa, poput raznih salama, narezaka itd.
2. Crveno meso
"Kada izlazim jesti vani, trudim se ne naručivati previše crvenog mesa. Crveno meso ne povećava rizik od raka na isti način kao prerađeno meso, no ipak povećava rizik od kolorektalnog raka nakon 500 grama tjedno", upozorava Andrews.
Napominje da se obično ograniči na jednu porciju crvenog mesa tjedno ili ga uopće ne konzumira. Kada kuha kod kuće ili jede vani, svoje obroke temelji na piletini, puretini, ribi, plodovima mora ili raznim vrstama biljnih proteina poput soje. Podsjetila je gledatelje da je "500 grama crvenog mesa tjedno u redu, ali više od toga povećava rizik od kolorektalnog raka."
3. Alkohol
Nutricionistica je također podijelila da nikad ne pije alkohol, te da to uključuje "sve vrste alkohola, uključujući crno vino". Objasnila je kako etanol unutar alkohola, kojeg mnogi ljudi promoviraju, povećava rizik od šest različitih vrsta raka.
"Vidim to stalno. Ljudi piju alkohol kako bi smanjili stres, nosili se s emocijama ili se zabavili. No, svaka konzumacija alkohola, bilo kakva, odmah počinje povećavati rizik od raka. Zato ne pijem alkohol. Izbacite ga i vi", zaključuje Andrews.