Dva neočekivana simptoma zatajenja srca, prema kardiologu

Foto: Shutterstock

SRČANI udar nije moguće točno predvidjeti, ali postoje faktori rizika i znakovi upozorenja koji mogu pomoći u procjeni vjerojatnosti njegovog nastanka. On se događa trenutno i može uzrokovati zatajenje srca. Do srčanog udara, ili infarkta miokarda, dolazi kada je dotok krvi u dio srčanog mišića prekinut, što uzrokuje oštećenje tog dijela srca. Oštećeno srčano tkivo može oslabiti sposobnost srca da pumpa krv, što dovodi do zatajenja srca.

Nakon srčanog udara, srce mora raditi više kako bi nadoknadilo izgubljenu funkciju, što može opteretiti preostalo zdravo srčano tkivo. Ako oštećenje srca nije opsežno, zatajenje srca može biti blago ili čak asimptomatsko, ali kod ozbiljnijih oštećenja često se razvija kronično zatajenje srca.

Kardiolog Sergej Tereščenko rekao je da su dva neočekivana znaka zatajenja srca otežano disanje i oticanje nogu.

"Nakupljanje krvi koja ulazi u lijevu stranu srca dovodi do zastoja u plućima i otežanog disanja ili kratkoće daha. Nakupljanje krvi koja ulazi u desnu polovicu srca uzrokuje stagnaciju tekućine u drugim dijelovima tijela, na primjer u jetri i nogama", naglasio je kardiolog.

Liječnik je kao specifične simptome zatajenja srca spomenuo hipertenziju, pojačan umor i tjelesnu slabost koja se javlja ujutro.

Zatajenje srca može biti posljedica i drugih stanja, kao što su koronarna bolest srca, visoki krvni tlak ili bolesti srčanih zalistaka. Liječenje obično uključuje kombinaciju promjena u načinu života, lijekova i, u težim slučajevima, medicinskih zahvata ili uređaja koji pomažu radu srca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.