AKO dan započinjete kavom, postoji jedan sastojak koji biste joj trebali dodati. Prema gastroenterologu Willu Bulsiewiczu, riječ je o cimetu.
"Sladak je, paše uz sve, a možete ga kombinirati i s drugim začinima", rekao je u videu koji je objavio na Instagramu.
Zašto baš cimet? Prema nekim istraživanjima, redovita konzumacija cimeta može poboljšati pamćenje, ojačati mentalnu budnost i osjećaj ugode. Drugim riječima, odlično potiče naš mozak. To se događa, kako pojašnjava, zahvaljujući cinamaldehidu, koji ovom začinu daje okus.
Cimet također pomaže smanjiti razine upale u tijelu i regulirati hormone stresa. To je važno jer upala u mozgu može dovesti do problema poput depresije i gubitka pamćenja. Osim kavi, cimet možete dodati i čaju ili kuhanom vinu, ali i posuti po jogurtu i zobenim pahuljicama. Može biti dodatak kolačima, štrudlama, palačinkama ili smoothieju. Mogućnosti su zaista beskrajne.
Osim cimeta, dr. Bulsiewicz preporučuje i kurkumu i đumbir, začine bogate antioksidansima koji pospješuju zdravlje srca, smanjuju upalu i ublažavaju bol u želucu.