UMACI su ukusni i popularni dodatak mnogim jelima jer mogu poboljšati okus i teksturu različitim namirnicama. Međutim, koliko god ovi umaci obogatili okus hrane, mogu imati i negativan utjecaj na tijelo. Konkretno, neki od ovih umaka mogu biti teško probavljivi za neke ljude, što može uzrokovati nadutost, zadržavanje vode ili nelagodu u crijevima.
Gastroenterolog dr. Harsh Sheth za portal SheFinds izdvojio je tri vrste popularnih umaka koje mnogi od nas vole jesti, a zapravo bi ih trebali izbjegavati jer loše utječu na probavu.
Alfredo umak
Umak Alfredo može biti loš za probavu zbog jakih i teških sastojaka. Obično se priprema s maslacem, vrhnjem i sirom, što posebno može uzrokovati probleme kod osoba s osjetljivim želucem.
Sheth ističe da je ova vrsta umaka "prepuna vrhnja, maslaca i sira, što može izazvati probleme kod osoba osjetljivih na laktozu ili kod onih koji teško probavljaju hranu bogatu masnoćama. Ova kombinacija može dovesti do nadutosti i onog teškog, usporenog osjećaja."
Barbecue umak
Ovaj popularni umak, koji se konzumira s mesom, prepun je dodatnih šećera, često u obliku kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze. Previše šećera može uzrokovati nadutost, plinove i druge probavne probleme koji narušavaju ravnotežu crijevnih bakterija, piše SheFinds.
Gastroenterolog ovaj umak naziva "skrivenom bombom šećera", te je dodao: "Mnogi ovakvi umaci puni su šećera, što može uzrokovati nadutost, plinove i nelagodu jer narušava prirodnu ravnotežu vaših crijeva. Šećer također uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi, što može utjecati na probavu."
Ljuti umak
Većina ljutih umaka sadrži ocat ili citrusne okuse koji su izrazito kiseli. Ti sastojci mogu iritirati sluznicu želuca, posebno ako imate sklonost prema refluksu kiseline, žgaravici ili gastritisu.
"Kapsaicin, spoj koji ljutim umacima daje ljutinu, može opustiti mišiće jednjaka, što dovodi do refluksa kiseline. Kod nekih ljudi, previše ljutog umaka može izazvati i grčeve ili proljev", zaključuje liječnik.