Nova studija otkrila koja je prehrana najbolja za zdravlje srca

Foto: Pexels

Činjenica da su bolesti srca vodeći uzrok smrti u svijetu obeshrabrujuća je. Ipak, Nacionalni institut za srce, pluća i krv procjenjuje da se čak 80 posto srčanih bolesti može spriječiti prehranom i tjelovježbom.

Prema novoj Stanford Medicine studiji, veganska prehrana poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava više nego prehrana koja uključuje namirnice životinjskog i biljnog podrijetla, čak i ako je dobro uravnotežena. Ovo je najnovija znanstvena studija o prehrani i zdravlju srca.

U istraživanje su bili uključeni 22 para jednojajčanih blizanaca. Svaki par odrastao je u istom kućanstvu i vodio sličan način života. Istraživači su eksperiment provodili osam tjedana, zadajući jednom blizancu iz svake grupe da slijedi vegansku prehranu, dok je drugi slijedio miješanu prehranu koja je uključivala piletinu, jaja, mliječne proizvode i drugu hranu životinjskog podrijetla.

Obje su dijete bile zdrave i uključivale puno povrća, voća, cjelovitih žitarica i mahunarki. Ultraprerađena hrana s visokim udjelom šećera ili rafiniranog škroba bila je svedena na minimum.

Čak i u kratkom vremenskom roku od dva mjeseca, istraživači su vidjeli da se zdravlje srca vegana poboljšalo zbog niže razine lipoproteinskog kolesterola niske gustoće ("lošeg" kolesterola), niže razine inzulina i većeg gubitka težine.

Osobe koje su se pridržavale veganske prehrane doživjele su prosječno smanjenje razine inzulina od 20 posto, što je značajno jer visoke razine inzulina predstavljaju faktor rizika za dijabetes, što zauzvrat povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kardiolozi nisu iznenađeni rezultatima studije

Huffpost je intervjuirao nekoliko kardiologa, a niti jedan od njih nije rekao da je iznenađen rezultatima studije.
"Nova studija dodatno je potvrdila sve što znamo o veganskoj prehrani i zdravlju srca. Već znamo da vegani obično imaju bolji kardiovaskularni zdravstveni profil u usporedbi s nekim tko nije vegan," rekao je kardiolog, dr. Adedayo Adeboye.

Kardiologinja dr. Ailin Barseghian El-Farra objašnjava da je veganska prehrana dobra za zdravlje srca jer je bogata vlaknima i sadrži malo zasićenih masnoća, što pomaže u sprječavanju rasta LDL kolesterola na nezdrave razine.

Međutim, to se događa samo kada netko slijedi vegansku prehranu bogatu hranjivim tvarima. Kardiolog, dr. Ajay J. Kirtane, istaknuo je da ljudi mogu biti vegani i jesti hranu siromašnu hranjivim tvarima, koja se prvenstveno sastoji od ugljikohidrata i šećera.

"Ključno je osigurati da se unos proteina održava te da ugljikohidrati i šećeri nisu previše zastupljeni umjesto zdravijih prehrambenih alternativa", savjetuje Kirtane.

Čak i uz sve prednosti, Adeboye je rekao da postoje nedostaci veganske prehrane koji mogu utjecati na zdravlje srca. "Manjak vitamina B12, željeza i kalcija može biti čest kod vegana", upozorio je. Vitamin B12 važan je za zdravlje srca jer razgrađuje protein homocistein, koji može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara kada su razine visoke.

Osim toga, željezo je potrebno za stvaranje hemoglobina koji tijelu dostavlja kisik. Također, kalcij je važan jer pomaže stanicama u srcu da komuniciraju. Stoga Adeboye upozorava vegane da budu posebno svjesni unosa ovih nutrijenata i da uzimaju dodatke ako je potrebno.

Sva tri kardiologa potvrdila su da veganska prehrana pridonosi zdravlju srca jer pomaže u održavanju niske razine LDL kolesterola i smanjuje rizik od nezdravog dobivanja na težini, što su dva ključna čimbenika rizika za srčane bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.