Ako želite stabilizirati šećer u krvi i riješiti se viška kilograma, bulgur je namirnica koju biste trebali uvesti na svoj jelovnik. Riječ je o žitarici koja normalizira razinu šećera u krvi i potiče sagorijevanje masnoća povezanih sa starenjem.
Bulgur je bogat vlaknima koja usporavaju apsorpciju glukoze u krv i tako stabiliziraju razinu šećera u krvi. Korisno je znati da, što je bulgur tvrđi, to će bolje stabilizirati razinu šećera u krvi.
Kada je riječ o mršavljenju, bulgur vam može biti saveznik jer je složen ugljikohidrat koji povećava osjećaj sitosti. Dovoljno ga je jesti nekoliko puta tjedno, a u trgovinama možete naći pakiranje od pola kilograma za manje od tri eura.
Bulgur je bogat vitaminima B, E i K, željezom, kalcijem, natrijem, fosforom, manganom, selenom i antioksidansima. Normalizira rad probavnog trakta, jača imunološki sustav i blagotvorno djeluje na živčani sustav.
Bulgur potječe s Bliskog istoka, a dolazi od pšenice koja potječe iz Mezopotamije i uzgaja se već oko 12 tisuća godina. Ta se pšenica u početku upotrebljavala za proizvodnju kruha, a prije oko četiri tisuće godina započela je i proizvodnja bulgura.
Danas je ta namirnica karakteristična za bliskoistočno i mediteransko područje, a često se koristi u Indiji, Pakistanu, Armeniji, Libanonu, ali i na Cipru i u Saudijskoj Arabiji. Čest je sastojak u salatama, jede se i kao prilog mesu ili ribi, ili kao samostalni obrok.
Ako ne znate kako pripremiti bulgur, ovdje su neke ideje.