Jeftina žitarica normalizira šećer u krvi i topi salo, a može se jesti svaki dan

Foto: Pixabay

Ako želite stabilizirati šećer u krvi i riješiti se viška kilograma, bulgur je namirnica koju biste trebali uvesti na svoj jelovnik. Riječ je o žitarici koja normalizira razinu šećera u krvi i potiče sagorijevanje masnoća povezanih sa starenjem.

Bulgur je bogat vlaknima koja usporavaju apsorpciju glukoze u krv i tako stabiliziraju razinu šećera u krvi. Korisno je znati da, što je bulgur tvrđi, to će bolje stabilizirati razinu šećera u krvi.

Kada je riječ o mršavljenju, bulgur vam može biti saveznik jer je složen ugljikohidrat koji povećava osjećaj sitosti. Dovoljno ga je jesti nekoliko puta tjedno, a u trgovinama možete naći pakiranje od pola kilograma za manje od tri eura.

Bulgur je bogat vitaminima B, E i K, željezom, kalcijem, natrijem, fosforom, manganom, selenom i antioksidansima. Normalizira rad probavnog trakta, jača imunološki sustav i blagotvorno djeluje na živčani sustav.

Bulgur potječe s Bliskog istoka, a dolazi od pšenice koja potječe iz Mezopotamije i uzgaja se već oko 12 tisuća godina. Ta se pšenica u početku upotrebljavala za proizvodnju kruha, a prije oko četiri tisuće godina započela je i proizvodnja bulgura. 

Danas je ta namirnica karakteristična za bliskoistočno i mediteransko područje, a često se koristi u Indiji, Pakistanu, Armeniji, Libanonu, ali i na Cipru i u Saudijskoj Arabiji. Čest je sastojak u salatama, jede se i kao prilog mesu ili ribi, ili kao samostalni obrok.

Ako ne znate kako pripremiti bulgur, ovdje su neke ideje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.