Demencija je ozbiljna tema koja kod mnogih izaziva strah i paniku, no postoje jednostavne, svakodnevne navike koje mogu smanjiti rizik kognitivnog pada. Neurolozi već dugo tvrde da je zdrav način života ključan za zdravlje mozga, a prehrana igra veliku ulogu u tome.
Osim toga, nedavna studija pokazala je da je svakodnevna prehrambena navika povezana s nižim rizikom od demencije, i to za čak 12 posto. Riječ je o svakodnevnom konzumiranju orašastih plodova. Studija je analizirala podatke više od 50,000 odraslih osoba i otkrila da oni koji redovito jedu orašaste plodove imaju manju vjerojatnost razvoja demencije.
"Orašasti plodovi sadrže visoke razine zdravih masti, antioksidansa, vlakana i protuupalnih spojeva koji podržavaju zdravlje mozga. Također, konzumiranje orašastih plodova pozitivno djeluje i na crijevni mikrobiom, što je važno za zdravlje mozga jer može spriječiti neurodegeneraciju te poboljšati kognitivne funkcije, zdravlje srca i metabolizma", objasnio je liječnik dr. David Perlmutter za Parade.
Vrste orašastih plodova također su važne za specifične koristi. Dr. Perlmutter ističe: "Orah je bogat omega-3 masnim kiselinama, korisnim za zdravlje mozga, dok bademi i lješnjaci imaju visoke razine vitamina E, koji štiti moždane stanice. Pistacije, pekani i indijski oraščići sadrže antioksidanse i hranjive tvari koje podržavaju kognitivne funkcije i metabolizam."
Dodaje da je dnevna porcija od 28 grama orašastih plodova dovoljna te da je redovna konzumacija također vrlo važna.
"Svakodnevno jedenje orašastih plodova dugoročno je korisno za zdravlje mozga i srca, što može smanjiti rizik od demencije", zaključio je liječnik.