Kardiologinja tvrdi da ovu naizgled zdravu hranu nikad ne bi doručkovala

Foto: Pexels

Kada je riječ o doručku zdravom za srce, postoje neke namirnice za koje vjerojatno već znate da nisu baš hranjive, poput slanine ili krafni. Međutim, postoji jedna hrana koja se smatra zdravom, a zapravo to nije, tvrdi kardiologinja Melissa Tracy.

"Osobno, nikad ne jedem granolu s nemasnim jogurtom. Granola može biti zdrava, ali može biti i krcata masnoćama i šećerima. Isto vrijedi i za jogurt, čak i onaj na kojem je navedeno da ima malo ili nimalo masti. Opcije jogurta s niskim udjelom masnoće i jogurta bez masnoće imaju više ugljikohidrata koji se mogu pretvoriti u mast, kao i druge nezdrave dodatke," objašnjava dr. Tracy.

Ovo je važno jer znanstvena istraživanja pokazuju da je prehrana s visokim udjelom dodanih šećera povezana s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Kako biste bili sigurni da je vaša kombinacija jogurta i granole doista zdrava za srce, dr. Tracy kaže da je važno pročitati popis sastojaka i oznaku nutritivne vrijednosti te odabrati proizvode bez dodanog šećera. Umjesto toga, koristite bobičasto voće kao prirodan način dodavanja slatkoće jelu.

Kardiolog Sergio Waxman kaže da su pahuljice također doručak pun šećera.

"Žitarice sa šećerom imaju minimalnu hranjivu vrijednost i zapravo mogu povećati razinu kolesterola i triglicerida", kaže on.

Objašnjava da, kada osoba pojede zašećerene pahuljice za doručak, doživjet će trenutnu navalu šećera, a potom i pad razine šećera.

"Ova nagla fluktuacija zapravo utječe na razine inzulina i može izložiti osobu povećanom riziku od dijabetesa, pretilosti i, na kraju, bolesti srca", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.