Kraljici se ova hrana toliko nije sviđala da je protjerana iz Buckinghamske palače

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

KRALJICA Elizabeta II. slijedila je neke navike zbog kojih ostaje upisana u povijest kao najdugovječniji britanski monarh i najdugovječnija žena na čelu države u povijesti. Prijestolje je preuzela 1952. i vodila Ujedinjeno Kraljevstvo kroz desetljeća društvenih promjena i preokreta.  

Bila je vrlo izdržljiva, a mnogi koji su se tijekom godina bavili njezinom prehranom dobro znaju što je pridonijelo njezinoj dugovječnosti. Zanimljivo je da je kraljica Elizabeta II. toliko mrzila jednu zdravu namirnicu da je protjerana iz Buckinghamske palače.

Prije nekoliko godina bivši kraljevski kuhar Darren McGrady otkrio je da je kraljica mrzila češnjak, a nije bila ni obožavateljica luka i rare pečenog mesa.

"Nikad ne možemo poslužiti ništa s češnjakom ili previše luka. Također, nismo mogli poslužiti rare pečeno meso jer ona je više voljela well done ili dobro pečeno meso", rekao je tada McGrady.

John Higgins, još jedan kuhar koji je radio za kraljevsku obitelj, potvrdio je da kraljica prezire češnjak.

"Kraljica je divna dama, kraljevska obitelj je divna, ali nedostaje im češnjak jer se u Buckinghamskoj palači s njim ne kuha. Pretpostavljam da kraljica nije željela da se osjeti miris češnjaka zbog učestalih susreta i razgovora koje su u danu morali voditi", izjavio je on za The National Post.

U kakvoj je hrani kraljica uživala? Prema McGradyju, voljela je jesti sezonske namirnice. Primjerice, kad bi joj se jagode servirale u siječnju, naljutila bi se jer bi znala da su genetski modificirane.

"Tijekom ljeta joj možete servirati jagode svaki dan i neće vam ništa reći. Ona jede isključivo sezonske namirnice", pojasnio je McGrady.

Bila je i ljubiteljica slatkog. Voljela je čajne kolačiće, čokoladnu tortu, mousse od čokolade, kao i džem od jagoda, a svaki dan od svoje pete godine jela je takozvani penny sendvič. Radio se od svega tri sastojka - kruha, džema od jagoda i maslaca. I to ne bilo kakvog džema, već domaćeg, koji se kuhao od škotskih jagoda iz vrtova u njezinom dvorcu Balmoralu. Ime je dobio zbog toga što je bio veličine starog engleskog penija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.