Liječnik otkrio što nikada ne smijemo raditi kada uzimamo paracetamol

Foto: Shutterstock

Paracetamol je jedan od najpopularnijih lijekova koji se izdaju bez recepta. Prema podacima Sveučilišta u Oxfordu, godišnje se proda otprilike 70 tableta paracetamola po osobi samo u Velikoj Britaniji. Neki ga uzimaju za ublažavanje glavobolje, drugi za simptome prehlade ili gripe, ali i on ima određene rizike.

"Uzimanje previše paracetamola ili korištenje lijeka kada nije potrebno ima i trenutne i dugoročne rizike. Nikada ne uzimajte više paracetamola nego što je potrebno i nemojte ga uzimati kad pijete alkohol", izjavio je Donald Grant, liječnik obiteljske medicine.

To bi moglo rezultirati ozbiljnim oštećenjem jetre, kaže doktor za britanski Express.

"Previše paracetamola može imati drastične učinke na zdravlje jetre, uzrokujući štetu i riskirajući zatajenje", rekao je.

"Da biste izbjegli oštećenje jetre, važno je izbjegavati konzumaciju alkohola kada uzimate paracetamol jer kombinacija te dvije stvari može drastično povećati rizik od oštećenja", napomenuo je dr. Grant.

Što se tiče simptoma predoziranja paracetamolom, dr. Grant izdvaja žuticu, mučninu, gubitak apetita i zbunjenost. Prema Javnom zdravstvu Engleske, oko 100 000 ljudi svake godine završi u bolnici zbog predoziranja paracetamolom.

Paracetamol se dozira ovisno o dobi i tjelesnoj težini. Odraslima se savjetuje jedna do dvije tablete od 500 miligrama svakih šest sati. Dnevno se ne smije uzeti više od osam tableta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.