JABUČNI ocat ima brojne dobrobiti za ljudsko zdravlje, ali postoji ispravan i pogrešan način konzumacije. Osim toga, pogrešna konzumacija može biti opasna i nezdrava.
Ovo su stvari koje nikada ne biste trebali raditi ako odlučite koristiti jabučni ocat:
Pijete čisti jabučni ocat
Ako u svoju prehranu odlučite dodati jabučni ocat, a onda nakon što ga popijete brzo posežete za čašom vode ili soka kako biste "izbrisali" neugodan okus - razmislite dva puta.
Iako postoje brojne koristi od njegove konzumacije, ako ga pijete nerazrijeđenog, sve to može biti više štetno nego korisno.
"Zbog njegove kisele prirode, riskirate da jabučni ocat jako iziritira i nanese oštećenja jednjaku i želucu", ističe Matt Weik, kineziolog i vlasnik Weik Fitnessa.
Voda je najlakši način da razrijedite jabučni ocat te tako zaštitite grlo i želudac od kiseline.
Pijete ga odmah nakon jela
Ako imate običaj piti jabučni ocat nakon obroka, možda biste željeli izmijeniti svoju rutinu. Nutricionistica Elizabeth Abel je objasnila da uzimanje jabučnog octa na prazan želudac može donijeti brojne zdravstvene koristi.
"Mnogi ljudi, pogotovo kako stare, imaju tendenciju smanjenja želučanih sokova, što može usporiti razgradnju hrane koju jedu. Konzumiranje malo jabučnog octa neposredno prije jela može pomoći nadoknaditi ove izgubljene želučane sokove, dopuštajući hrani da se lakše probavi", rekla je ona.
Rezultat je da ćete nakon jela možda osjetiti manje nadutosti i rjeđe ćete imati problema s probavom. Također, Abel sugerira da ga isprobate kao preljev za salatu, što je, kako kaže, još jedan odličan način iskorištavanja njegovih prednosti.
Udišete njegov miris
"On može izazvati neugodnu reakciju u nosu ili očima, tako da je najbolje ne udisati njegov miris", savjetuje Abel.
Ne koristite slamku
Čak i kada je razrijeđen, jabučni ocat je vrlo kiseo i kao takav može oštetiti zubnu caklinu. Umjesto toga, pokušajte ga piti kroz slamku kako bi što manje bio u kontaktu s vašim zubima. Nadalje, Abel preporučuje izbjegavanje pranja zuba najmanje 30 minuta nakon uzimanja jabučnog octa.
Pijete velike količine jabučnog octa
"Ako osjetite neugodu u želucu ili osjećaj žarenja, smanjite količinu jabučnog octa koji konzumirate", savjetuje Abel.
S tim se slažu i drugi stručnjaci koji savjetuju da nikada ne konzumirate više od dvije žlice jabučnog octa dnevno kako biste se zaštitili od neugodnih nuspojava.
Pijete ga neposredno prije odlaska na spavanje
"Ne preporučuje se uzimanje jabučnog octa prije spavanja zbog mogućnosti da ošteti jednjak," kaže dr. Laura C. Stix, naturopatska liječnica i klinički hipnoterapeut.
Zato ona savjetuje da budete u uspravnom položaju minimalno 30 minuta nakon uzimanja jabučnog octa kako bi se osiguralo da ne dođe do refluksa i iritacije jednjaka.
Pijete ga iako imate Helikobakter pylori
Dok jabučni ocat većim dijelom može ojačati vašu probavu, postoje neka stanja u želucu koja će ovu kiselu tvar samo pogoršati. Jedan primjer je ako imate Helicobacter pylori, vrstu bakterija koje se povezuju s čirom. Zato biste se trebali posavjetovati s liječnikom prije nego što odlučite konzumirati jabučni ocat, navodi The Healthy.
Stavljate ga direktno na kožu
On vam zaista može pomoći kod problema s aknama i peruti ili čak olakšati opekline od sunca, ali samo ako ga koristite na ispravan način.
"Bilo da koristite jabučni ocat kao tonik, za uklanjanje mrlja na koži ili za liječenje infekcija, ključno je da ga razrijedite i smanjite njegov kontakt s kožom", kaže Caleb Backe, stručnjak za zdravlje i Wellness.
Kako on tvrdi, dugotrajno izlaganje jako kiselom octu može uništiti stanice kože, erodirati kožu i čak izazvati polutrajne kemijske opekline.