Znate li prepoznati lubenicu punu nitrata koji mogu izazvati trovanje?

Foto: Pixabay

Jeste li znali da prve lubenice koje se pojave na tržnicama i u trgovinama obično imaju puno nitrata? Takve lubenice mogu biti opasne za zdravlje, osobito za djecu, trudnice, alergičare i one sa slabim imunitetom, kao što su pacijenti na kemoterapiji.

Nitrati su supstance koje se koriste za brzo dozrijevanje plodova. Iako nisu štetni u malim količinama, ako se stalno unose u organizam, mogu uzrokovati trovanje. Naime, konzumiranje lubenica s nitratima može dovesti do hipoksije. Riječ je o opasnom stanju koje izaziva mučninu, povraćanje i proljev.

"Kronične bolesti mogu se pogoršati kod ljudi koji unose nitrate u velikim količinama, a ako već imaju problema s probavnim sustavom, mogu očekivati negativne posljedice. Ista je situacija i s upalnim bolestima crijeva", piše N1.

Po kori je nemoguće prepoznati sadrži li lubenica nitrate, ali kad je prerežete, to će vam biti jasno. Ako lubenica ima uočljive bijele ili žute žilice, to znači da sadrži puno nitrata. Treba obratiti pozornost i na pulpu. Ako je crvena, ali sjajna, ili ako ima plavičastu nijansu, u njoj se sigurno nalaze nitrati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.