MARELICE su ukusno i zdravo voće koje volimo jesti, ali one, baš kao i sva druga hrana, mogu uzrokovati probleme ako nismo oprezni.
Naime, nakon konzumacije marelica, može nas boljeti trbuh. Kako pojašnjava nutricionistica Anna Korobkina, to se najčešće događa ako odjednom pojedemo previše voća.
Drugi uzrok nelagode može biti konzumacija marelica na prazan želudac, dok kod osoba koje pate od sindroma iritabilnog crijeva, jedenje marelica može pogoršati stanje.
"Činjenica je da voćne kiseline i vlakna, kojih ima i u marelicama i u drugom voću, mogu dovesti do prekomjernog stvaranja plinova, a to će zauzvrat dovesti do nelagode i boli", rekla je Korobkina.
Osim toga, marelice sadrže FODMAP spojeve – ugljikohidrate kratkog lanca koji se slabo apsorbiraju u crijevima. Oni mogu uzrokovati poremećaj crijeva, grčeve i bol kod ljudi sa sindromom iritabilnog crijeva.