UGLJIKOHIDRATI su važan dio prehrane iako ih se mnogi klone zbog popularnosti dijeta koje ograničavaju njihov unos. Mnoge namirnice sadrže ugljikohidrate, a važna je vrsta ugljikohidrata koju konzumirate.
Složeni ugljikohidrati puni su vlakana i drugih hranjivih tvari. To su ugljikohidrati koje biste trebali uključiti umjesto jednostavnih, koji se nalaze u slatkim pićima, zaslađenim mliječnim proizvodima i bijelim, rafiniranim žitaricama poput riže, tjestenine i kruha.
Ugljikohidrati koji vašem tijelu nisu potrebni pohranjuju se u vašim perifernim tkivima, tj. masnim stanicama. Prekomjerna konzumacija jednostavnih ugljikohidrata s vremenom može dovesti do debljanja, pa zato mnogi izbjegavaju konzumaciju tog makronutrijenta.
Dok se svi ugljikohidrati razlažu u glukozu, najbolji ugljikohidrati za vaše zdravlje su oni koje ćete jesti u prirodnom obliku: povrće, voće, mahunarke, nezaslađeni mliječni proizvodi i 100% cjelovite žitarice, poput smeđe riže, kvinoje, pšenice i zobi. Sadrže različite količine vlakana, što vam pomaže da budete dulje siti i imate bolju probavu.
Upotrijebite ovaj popis kad idući put krenete u kupnju i opskrbite se zdravim ugljikohidratima:
- zob
- krumpir
- kvinoja
- šljive
- bundeva
- heljda
- trešnje
- cikla
- jogurt
- banane
- mrkva