Hrana bogata proteinima ključna je za održavanje razine energije i podršku zdravlju metabolizma. Proteini pomažu u obnovi mišića, proizvodnji hormona i općem funkcioniranju stanica. Dakle, konzumacija hrane bogate proteinima može povećati energiju, osiguravajući stabilan izvor goriva i poboljšavajući osjećaj sitosti, smanjujući rizik od pada energije uzrokovanog prejedanjem ili fluktuacijama šećera u krvi.
Dijetetičari su istaknuli četiri vrste hrane bogate proteinima koje možemo konzumirati za povećanje energije i potporu metabolizmu.
1. Piletina
Piletina je često prva asocijacija kada se govori o proteinima. Posebno se ističu dijelovi poput pilećih prsa koja su puna nemasnih proteina. Proteini su ključni za izgradnju i obnovu tkiva, uključujući mišiće. Osim toga, piletina sadrži vitamine B skupine koji pomažu tijelu pretvoriti hranu u energiju.
"Piletina je nemasno meso, što je čini zdravim izborom za one koji žele smršavjeti ili održati tjelesnu težinu. Također je dobar izvor vitamina B, koji su ključni za proizvodnju energije i povećanje razine energije", kaže nutricionistica i dijetetičarka Krutika Nanavati za SheFinds.
2. Riba
Masna riba poput lososa, skuše i srdela, bogata je omega-3 masnim kiselinama koje mogu smanjiti upalu, poboljšati osjetljivost na inzulin i podržati zdravlje metabolizma.
Nanavati dodaje: "Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su korisne za zdravlje srca. Također, riba je dobar izvor vitamina D, važnog za zdravlje kostiju." Preporučuje pečenje na roštilju kao ukusan i zdrav ručak ili večeru.
3. Jaja
Jaja su bogata visokokvalitetnim proteinima koji sadrže devet esencijalnih aminokiselina. Kao i ostala hrana bogata proteinima, jaja povećavaju termički učinak hrane – energiju koju tijelo troši na probavu i metabolizaciju hranjivih tvari. Ovaj proces sagorijevanja kalorija također podržava metabolizam, objašnjavaju Nanavati, nutricionistica i dijetetičarka Lisa Richards.
4. Tofu
Tofu, svestrana biljna hrana napravljena od soje, povezan je s ubrzanjem metabolizma i podrškom pri održavanju tjelesne težine. Visok sadržaj proteina u tofuu posebno je značajan jer tijelo troši više energije na probavu proteina nego na probavu masti i ugljikohidrata. Ovaj termogeni učinak može privremeno povećati brzinu metabolizma, pomažući u sagorijevanju kalorija i doprinosi naporima za gubitak kilograma.
"Tofu je nemasni protein jer ima nizak udio zasićenih masti i kalorija, što ga čini hranjivim izborom za one koji žele kontrolirati tjelesnu težinu. Njegov visok sadržaj proteina doprinosi većem termičkom učinku hrane, potencijalno podržavajući metabolizam zahtijevajući više energije za probavu i apsorpciju. Ako želite iskoristiti svu hranjivu vrijednost tofua bez njegovog okusa, možete ga dodati u bilo koji recept za smoothie", zaključila je Richards.