MNOGI pojedinci imaju problema s bolovima u zglobovima. Postoje razni načini kako se s tim bolovima možete nositi i pokušati ih smanjiti, a nutricionistica Emma Patel smatra kako je to moguće i prehranom. Ova stručnjakinja za prehranu za britanski Express otkrila je koje namirnice konzumira svaki dan kako bi smanjila bolove u zglobovima i upale zbog kojih bolovi nastaju.
Patel ističe da "fokusiranje na namirnice bogate antioksidansima i protuupalnim svojstvima može poboljšati sposobnost tijela za oporavak i zaštititi zglobove od daljnjih oštećenja". Izdvojila je pet vrsta namirnica koje konzumira, a koje biste i vi možda mogli dodati u prehranu.
Riba
Masna riba bogata je omega-3 masnim kiselinama, za koje su istraživanja pokazala da mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu, piše Express.
"Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti proizvodnju upalnih kemikalija u tijelu, što dovodi do smanjenja boli i ukočenosti u zglobovima", pojašnjava nutricionistica. Savjetuje da u prehranu dodate ribe poput lososa, skuše ili srdela. "Cilj je konzumirati barem dvije porcije masne ribe tjedno", dodaje ona.
Kurkuma
Kurkuma je popularan začin koji sadrži kurkumin, moćan spoj s jakim protuupalnim svojstvima. Patel ističe da se kurkuma "stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini zbog svoje sposobnosti smanjenja upale i boli, posebno kod pacijenata s artritisom".
Ovaj začin možete konzumirati u različitim kombinacijama, a Patel savjetuje da ga dodate jelima poput juha, smoothieja ili curryja jer može pomoći u ublažavanju boli povezane sa stanjima zglobova.
Bobičasto voće
Mnoge neće iznenaditi da se bobičasto voće nalazi i na ovom popisu. Ono je bogato antioksidansima i pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa te smanjuje upalu u tijelu.
"Bobičasto voće, posebno borovnice, sadrži antocijane, spojeve koji se bore protiv upale i štite zglobove od daljnjih oštećenja", tvrdi nutricionistica. Osim borovnica, dobro je jesti i kupine, jagode, maline i druge vrste bobičastog voća.
Đumbir
Slično kurkumi, đumbir je još jedan prirodni protuupalni sastojak. Patel tvrdi da je "pokazano da đumbir blokira određene upalne procese u tijelu, pružajući olakšanje od bolova osobama koje pate od stanja poput osteoartritisa i reumatoidnog artritisa".
Šalica čaja od đumbira dnevno ili svježi đumbir dodan jelima, jednostavan je i učinkovit način za smanjenje bolova u zglobovima, prenose iz britanskog Expressa.
Maslinovo ulje
Kao posljednju namirnicu koju je idealno konzumirati svaki dan, a svakako poželjno nekoliko puta tjedno, Patel izdvaja maslinovo ulje. Ekstra djevičansko maslinovo ulje prepuno je antioksidansa i zdravih masti, posebice oleokantala. To je spoj koji oponaša učinke ibuprofena u smanjenju upale.
"Maslinovo ulje nije samo zdravo za srce, već pomaže i podmazati zglobove, čineći kretanje lakšim i manje bolnim", zaključuje Patel.