Ove zime u prehranu uključite sedam vrsta grickalica za očuvanje zdravlja

Foto: Shutterstock

TIJEKOM zimskih mjeseci, mnogi se vole malo opustiti i grickati dok gledaju film, seriju ili čitaju knjigu. Međutim, kako biste pazili na svoje zdravlje dok istovremeno zadovoljavate potrebu za grickanjem, u prehranu biste mogli uključiti zdrave opcije koje zamjenjuju čokoladu, čips i slične opcije. 

Dijetetičari su za Health Shots izdvojili sedam zdravih vrsta grickalica u kojima možete uživati ove zime. U nastavku otkrivamo što se sve nalazi na njihovu popisu. 

Bademi

Bademi su jedan od najomiljenijih orašastih plodova, osobito zimi. Hrskavi, ukusni i bogati zdravim mononezasićenim mastima, bademi pomažu u očuvanju zdravlja srca poboljšavajući razinu kolesterola.

Predstavljaju izvrstan izvor vitamina E, koji je ključan za zdravlje kože, posebno tijekom hladnih dana kada koža postaje suha. Sadrže i magnezij koji podiže razinu energije i poboljšava funkciju mišića. Za ukusan međuobrok, pojedite šaku pečenih badema.

Orasi

Orasi su još jedan odličan izbor za zimske zalogaje. Bogati su omega-3 masnim kiselinama koje čuvaju zdravlje srca i podržavaju funkciju mozga. Uz to, odličan su izvor antioksidansa koji pomažu u borbi protiv infekcija i bolesti, štiteći vas tijekom sezone gripe. Možete ih jesti same, dodavati u pečena jela ili ih kombinirati s drugim orašastim plodovima i suhim voćem.

Datulje

Datulje su voljeni zimski zalogaj jer zadovoljavaju želju za slatkim, bez konzumiranja pravog šećera. Bogate su prirodnim šećerima, vlaknima i kalijem, što ih čini odličnim izvorom brze energije, prenosi Health Shots.

Također obiluju antioksidansima koji štite tijelo od slobodnih radikala. Uživajte u datuljama samostalno, punite ih bademima ili orasima, ili ih dodajte toplim desertima poput pudinga ili kolača za dodatnu slatkoću i okus.

Suhe smokve

Suhe smokve su slatki i zdravi zalogaj, idealan za hladnije vrijeme. Sadrže prehrambena vlakna koja poboljšavaju probavu i sprječavaju zatvor, čest problem zimi zbog smanjene hidracije. Smokve su bogate i željezom, koje je korisno za održavanje energije i sprječavanje anemije tijekom hladnih mjeseci. Sadrže i kalij, koji regulira krvni tlak i podržava zdravlje srca. Možete ih jesti kao međuobrok ili kombinirati s toplim mlijekom ili medom.

Suhe marelice

Suhe marelice još su jedan ukusan i zdrav izbor za grickanje tijekom zimskih mjeseci. Bogate su vitaminom A koji podržava zdravlje očiju i kalijem koji regulira krvni tlak. Obiluju antioksidansima koji jačaju imunitet i opće zdravlje tijekom hladnih mjeseci.

Suhe marelice su slatke i žvakaće, a možete ih dodati u zobene pahuljice, mješavine orašastih plodova i suhog voća ili jogurt. Odlične su i kao međuobrok te se mogu poslužiti uz sir ili orašaste plodove kao brzi zalogaj.

Pistacije

Kako prenosi Health Shots, s jedinstvenim okusom i karakterističnom zelenom bojom, pistacije nisu samo ukusne, već i hranjive. Prepune su zdravih masti, vlakana i proteina, što ih čini izvrsnim izvorom energije za hladne dane.

Umjerenom konzumacijom pistacija možete utjecati na gubitak kilograma i podržati zdravlje srca. Uživajte u njima pečenima, slanima ili neslanima, kao brzom zalogaju ili ih kombinirajte s drugim suhim plodovima.

Indijski oraščići

Indijski oraščići su kremasti, slatkasti i nevjerojatno zasitni, odnosno savršeni za grickanje tijekom zime. Bogati su zdravim mastima, proteinima te esencijalnim mineralima poput cinka i magnezija.

Cink je posebno koristan zimi jer jača imunološki sustav, dok magnezij poboljšava funkciju mišića, podržava živčani sustav i poboljšava san. Indijske oraščiće možete jesti sirove ili pečene, dodavati ih u slana jela ili ih pretvoriti u kremasti maslac od orašastih plodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.