UZ piće najbolje idu grickalice, a ako uz njih poslužite umak ili namaz, onda možete postati zvijezda večeri među svojim gostima. Iako postoje umaci koje možete kupiti, njima nećete postići dojam kao s onima koje ćete napraviti sami, piše NBC News.
Ovih pet umaka ne samo da su ukusniji od onih koje možete kupiti nego su i neusporedivo zdraviji.
Umak od bijelog graha
Sastojci:
- 4 lepinje, prepolovljene svaka na dva dijela
- 2 žlice ulja
- 1 žličica origana
- pola žličice soli
- četvrtina žličice crnog papra
- četvrtina šalice svježeg peršina, sitno izrezanog
- 420 grama bijelog graha iz konzerve, osušenog i opranog
- 2 žlice svježeg limunovog soka
- 1 češanj češnjaka.
Upute:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Od četiri lepinje napravite osam jednakih dijelova i poredajte ih na papir za pečenje. Premažite ih s dvije žlice ulja, a onda pospite origano, sol i papar po njima. Pecite osam minuta pa prevrnite lepinje i pecite ih još osam minuta, dok ne postanu hrskave.
U međuvremenu u sjeckalicu za hranu stavite grah, peršin, limunov sok, češanj češnjaka, pola žličice soli i četvrtinu žličice papra. Miješajte dok ne dobijete kremastu masu pa dodajte žlicu ulja. Probajte smjesu pa ako je potrebno, dodajte još malo soli i papra.
Stavite umak u malu zdjelu i služite toplo.
Salata s crnim grahom, krastavcem i fetom
Sastojci:
- kilogram i pol kuhanog crnog graha (skuhanog u maslinovom ulju i soli, dok ne omekša)
- 1 krastavac srednje veličine, izrezan na kockice
- 250 grama izmrvljenog feta sira
- 80 grama peršina
- 3 mlada crna luka, sitno izrezana
- 60 grama maslinovog ulja
- 3 žlice svježeg limunovog soka
- sol i crni papar.
Upute:
Stavite kuhani grah, izrezani krastavac, izmrvljenu fetu, peršin, izrezani mladi luk, ulje i limunov sok u veliku zdjelu. Pospite sve to žličicom soli i polovicom žličice papra. Sve to izmiješajte zajedno i služite s dodatkom peršina.
Umak od plavog patlidžana
Sastojci:
- 1 češnjak, oljušten
- maslinovo ulje
- 2 velika patlidžana
- 250 grama marinara umaka
- 250 grama izrezane mozzarelle
- 120 grama parmezana
- 60 grama svježeg bosiljka
- sol
- crni papar
- 60 grama krušnih mrvica
- 1 baget, izrezan.
Upute:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i u foliju zamotajte češnjak posut uljem pa ga stavite na papir za pečenje s patlidžanom.
Pecite dok patlidžan ne omekša i ne dobije mjehure i dok se luk ne karamelizira, oko 40 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Otvorite patlidžane i izvadite žlicom njihov sadržaj u sjeckalicu za hranu ili blender, to jest samo mu odstranite ljusku. Preko toga iscijedite karamelizirani češnjak i dodajte marinara umak, pola količine pripremljene mozzarelle, pola količine pripremljenog parmezana i cijele listove bosiljka pa sve to začinite solju i paprom. Miješajte u sjeckalici ili blenderu dok ne dobijete ujednačenu smjesu, a onda sve to prebacite u vatrostalnu posudu i poprskajte drugom polovicom mozzarelle, parmezana i krušnim mrvicama. Preko toga prelijte ulje.
Pecite u pećnici na 200 stupnjeva sve dok ne dobije zlatnu boju i mjehuriće, oko 25 minuta.
Na kraju sve pospite izrezanim bosiljkom i služite uz baget.