AKO pokušavate smršavjeti, doručak je vjerojatno obrok kojim započinjete dan. Vrlo vjerojatno ste shvatili da što ranije unesete prve kalorije, to je manja vjerojatnost da ćete se prejedati kasnije u danu, jer ćete biti zadovoljni i siti. A kad je riječ o zdravom doručku, jedan od klasika su zobene pahuljice.
Redovito se reklamiraju kao zdrava hrana, jer pune tijelo energijom i drugim hranjivim sastojcima, a mogu i smanjiti kolesterol i kontrolirati razinu šećera u krvi. No zobene pahuljice zapravo su ugljikohidrati, pa se mnogi pitaju jesu li doista dobar izbor ako želimo smršavjeti. Odgovor dijetetičara je da to ovisi o vrsti zobenih pahuljica i o načinu pripreme.
Tipična šalica zobenih pahuljica (nepripremljenih) sadrži 307 kalorija, 5 grama masti, 54 grama ugljikohidrata, gram šećera, 150 miligrama natrija, 10 grama vlakana te 10 grama bjelančevina.
Dijetetičarka Linda Nikolakopoulos ih voli i smatra zdravim dodatkom prehrani jer su izuzetno zasitne.
"Zob je cjelovita žitarica, odličan je izvor vlakana i izvrsna za zdravlje probavnog sustava. Mogu povećati sitost, sniziti kolesterol, pa čak i poboljšati određena stanja kože, poput ekcema", tvrdi, a piše časopis Women’s Health.
Zobene pahuljice sadrže i zadovoljavajuću količinu bjelančevina i drugih hranjivih sastojaka, u usporedbi s drugim žitaricama, dodaje ta stručnjakinja.
"One su odlična nadopuna rutini treninga snage jer su proteini potrebni za oporavak mišića. Kombinacija proteina, željeza, fosfora i mangana čine zobene pahuljice obrokom za poticanje energije", kaže.
Mogu li zobene pahuljice pomoći da smršavite?
Konzumacija zobi koja sadrži beta-glukan može dovesti do smanjenja indeksa tjelesne mase, tjelesne masti i omjera struka i bokova, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Plant Foods For Human Nutrition.
Redovito jedenje zobenih pahuljica također može pomoći u kontroli reakcije na glukozu i inzulin, posebno kod osoba s dijabetesom, piše časopis Nutrients.
Uz to, kao što smo ranije spomenuli, zobene pahuljice su hranjivo, a zasitno jelo, koje sprječava potrebu za međuobrokom i nezdravim grickalicama.
Kako zdjelicu zobenih pahuljica ne biste učinili kaloričnim obrokom, koji će vas udaljiti od cilja, nemojte dodavati suho voće ili sirupe.
"Med ili javorov sirup pridonose suvišnom šećeru i kalorijama", smatra Nikolakopoulos.
Njen savjet je da sladak okus ovog jela postignete dodavanjem svježeg voća. Umjesto vode dodajte mlijeka, malo maslaca od orašastih plodova i smrznuto bobičasto voće i orašaste plodove.
"Tako povećavate udio proteina, kalcija, vitamina, antioksidansa i zdravih masti te jednostavnu zdjelu zobenih pahuljica pretvarate u cjelovit obrok", pojasnila je stručnjakinja.
Nemojte pretjerivati i pratite veličinu porcije pomoću mjernih šalica ili žlica. Skuhanim zobenim pahuljicama možete dodati jaja, avokado, sir, povrće i začine po vlastitom izboru i tako dobiti potpuno novo jelo na svom jelovniku.