Ovu hranu i pića moramo izbjegavati kako bismo smanjili rizik od raka, tvrdi onkolog

Foto: Unsplash

Neophodno je postupati oprezno kada se govori o raku i svim mogućim vezama s određenim obrocima i pićima. Iako neka istraživanja ukazuju na povezanost između određenog izbora hrane i rizika od raka, dokazi su često proturječni, a stručnjaci na tom području možda se neće uvijek složiti oko uzroka.

Također, genetika, način života i općenito prehrana imaju veliki utjecaj na razvoj raka. Onkolog Manish Sharma navodi šest namirnica koje su istraživane u odnosu na rizik od raka.

1. Prerađeno meso

Budući da prerađeno meso, poput slanine, kobasica i hrenovki, često sadrži nitrate i nitrite koji mogu stvoriti nitrozamine tijekom zagrijavanja ili probave, povezuje se s povećanim rizikom od raka debelog crijeva i želuca.

Prilagođavanje prehrane može biti velika promjena pa Sharma savjetuje da počnemo s malim koracima. To bi moglo značiti da tražimo mesne delikatese smanjenog udjela masti i natrija ili bez nitrita i nitrata.

2. Crveno meso

Visok sadržaj masti i proteina u crvenom mesu može utjecati na razvoj tvari koje uzrokuju rak kada se kuha ili peče.

"Kad se crveno meso priprema na visokim temperaturama, mogu se razviti kancerogene tvari povezane s rakom", rekao je onkolog za TheHealthSite. Preporučuje uklanjanje masnoće i mariniranje mesa prije pripreme.

3. Pića zaslađena šećerom

Iako su studije provedene kako bi se utvrdilo povećavaju li umjetni zaslađivači izravno rizik od raka, Sharma kaže da su nalazi mješoviti. Predlaže konzumiranje umjetnih zaslađivača u umjerenim količinama.

4. Alkohol

Acetaldehid, priznati kancerogen, stvara se tijekom procesa transformacije alkohola u organizmu ili u određenim uvjetima. Osim što uzrokuje oštećenje jetre, dugotrajna konzumacija alkohola povećava mogućnost raka.

Štoviše, alkohol može promijeniti razinu hormona, što može dovesti do raka dojke i drugih zloćudnih bolesti povezanih s hormonima. Ako ipak odlučimo konzumirati alkohol, dnevni unos trebamo ograničiti na ne više od jednog pića za žene i dva za muškarce.

5. Visoko prerađena hrana

Hrana koja se visoko prerađuje često uključuje konzervanse, kemikalije te prekomjerne količine šećera i nezdravih masnoća koje potiču debljanje i pretilost. Ovi elementi mogu pogoršati upale i oksidativni stres, koji su povezani s razvojem raka, uz nedostatak vitalnih hranjivih tvari.

Sharma predlaže da se usredotočimo na umjerenost i odaberemo manje porcije kako bismo smanjili količinu visokoprerađene hrane u svojoj prehrani.

6. Pržena hrana

Onkolog naglašava da su istraživanja još uvijek u ranoj fazi pa je važno oprezno tumačiti odnos između pržene hrane i raka.

"Ako ste prošli tjedan jeli pečeno meso s roštilja, to neće uzrokovati razvoj raka. Radi se o stalnoj konzumaciji, stoga sve pokušajte jesti umjereno", savjetovao je i zaključio Manish Sharma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.