Poznati stručnjak za zdravlje crijeva, gastroenterolog Will Bulsiewicz, nedavno je postao viralan nakon pojavljivanja u podcastu The Diary of a CEO. Epizoda u kojoj se pojavio dobila je više od 2.6 milijuna pregleda zahvaljujući njegovim uvidima u rad crijeva i zdravlje probavnog sustava.
Na Instagramu je objavio značajan isječak iz podcasta u kojem je otkrio hranu koja je odlična za naše cjelokupno zdravlje, uključujući zdravlje srca, crijeva i dugovječnost. Ovo su namirnice koje je nabrojao.
1. Voće
"Mislim da je voće nevjerojatno dobro za nas. Zapravo, ljudi koji konzumiraju više voća, imaju manju vjerojatnost da će oboljeti od dijabetesa. Također, gube na težini", kaže Bulsiewicz.
Tvrdnju gastroenterologa o dijabetesu podupire studija iz 2021. godine koja je pokazala da su pojedinci koji redovito jedu cijelo voće bili pod manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.
2. Fermentirana hrana
Bulsiewicz kaže da u prehranu moramo uključiti fermentiranu hranu, poput kefira, jer to može pomoći u mikrobiološkoj raznolikosti crijeva.
3. Lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće odlično je za naše zdravlje jer je prepuno antioksidansa i vitamina.
"Lisnato povrće gotovo da nema kalorija, ali ima mnogo hranjivih tvari", ističe Bulsiewicz. Ovo povrće izvrsna je baza ili dodatak glavnom jelu punom proteina za stvaranje cjelovitog obroka.
4. Cjelovite žitarice
"Pod žitaricama ne mislim na rafinirane žitarice. Mislim na nerafinirane žitarice, dakle, kao cjelovite žitarice. One su tako dobre za nas, to su namirnice crijevnog mikrobioma: bogate su vlaknima i otpornim škrobom", objasnio je.
Cjelovite žitarice pune su topivih vlakana koja su zdrava za srce, što ih čini hranjivom hranom za one koji prate svoje kardiovaskularno zdravlje ili krvni tlak. Osim toga, lako ih je dodati doručku, ručku ili večeri.
5. Mahunarke
Prema Bulsiewiczu, grah je dobar za naše srce i cjelokupno zdravlje.
"Za mene je ovo broj jedan. Mahunarke su hrana za zdravlje crijeva i dugovječnost, a ako pogledate dokaze o bolestima srca, raku, moždanom udaru, dijabetesu, vidjet ćete da one smanjuju vjerojatnost da ćete imati ove bolesti", otkrio je gastroenterolog.
6. Gljive
Na kraju, ali ne manje važno, Bulsiewicz objašnjava kako su gljive svakako korisne u našoj prehrani.
"Sadrže vlakna i nevjerojatno su dobre za nas", rekao je. Također mogu poboljšati zdravlje naših crijeva i imaju protuupalna svojstva.