Treneri: Želite ravan trbuh nakon 40.? Usvojite četiri navike

Foto: Shutterstock

Nije tajna da s godinama postaje teže izgubiti višak kilograma, osobito u području trbuha. Međutim, postizanje ravnog trbuha nakon 40. godine ne mora biti komplicirano niti zahtijevati intenzivne treninge. Prema stručnjacima, mali i jednostavni svakodnevni koraci mogu napraviti veliku razliku.

Naime, kako starimo, naš se metabolizam usporava, a raspodjela masnoće mijenja, ali uvođenje zdravih i održivih navika u svakodnevnu rutinu može pomoći u borbi protiv masnih naslaga na trbuhu.

Osobna trenerica Vivian Yu i trenerica specijalizirana za mršavljenje, Joanna Wen, otkrile su četiri savjeta koja doprinose zdravom i učinkovitom mršavljenju nakon četrdesete.

1. Uravnotežite crijevnu mikrobiotu

Naša crijeva imaju veći utjecaj na naše cjelokupno zdravlje nego što možda mislimo. Wen kaže da stanje crijeva može biti ključan faktor u gubitku kilograma.

"Ljudska crijeva dom su milijunima bakterija, što nazivamo mikrobiotom. Dobre bakterije u crijevima pomažu razgraditi hranu i apsorbirati hranjive tvari, dok loše bakterije mogu dovesti do nakupljanja kilograma i nadutosti", objasnila je za SheFinds.

Zbog toga je prehrana koja pogoduje zdravlju crijeva iznimno važna za smanjenje masnih naslaga na trbuhu.

"Kako biste održali ravnotežu crijevne mikrobiote, jedite raznovrsnu fermentiranu hranu, poput jogurta, kiselog kupusa i kimchija. Također, u prehranu uključite mnogo hrane bogate vlaknima, poput voća, povrća i cjelovitih žitarica", savjetuje trenerica.

2. Izbjegavajte prerađene šećere

Prerađeni šećer jedan je od najgorih sastojaka koje možemo unijeti u organizam, a osobito ga treba izbjegavati ako pokušavamo smršavjeti.

"Kada jedete hranu bogatu šećerom, tijelo oslobađa inzulin kako bi obradilo šećer. To uzrokuje skladištenje dijela šećera u obliku masti te potiče zadržavanje vode, što dovodi do nadutosti", upozorava Wen.

Dakle, izbjegavanje prerađenih šećera i hrane poput slatkih žitarica za doručak, peciva i slatkiša najbolji je put do ravnijeg trbuha.

"Umjesto toga, birajte zdrave masti i proteine koji će vam pomoći da se duže osjećate sito i zadovoljno", ističe Wen.

3. Redovita tjelovježba

Dugotrajno sjedenje može ozbiljno naštetiti zdravlju, osobito ako želimo smršavjeti. Zato je važno svakodnevno kretanje. Dobar režim vježbanja ključan je za svakoga tko želi izgubiti kilograme. Yu savjetuje kombinaciju kardio vježbi i treninga snage za postizanje ravnomjernog gubitka kilograma.

"Kardio pomaže sagorjeti višak tjelesne masti, dok trening snage, osobito vježbe usmjerene na trbuh, zateže i tonira srednji dio tijela", objašnjava ona. Dobra vijest je da kardio i trening snage možemo raditi i kod kuće.

4. Kvalitetan san

Naša težina i san su povezani. San je ključan za naše cjelokupno zdravlje, a nedostatak sna može negativno utjecati na ciljeve mršavljenja.

"Nedostatak sna može utjecati na hormone koji kontroliraju glad i sitost, što dovodi do povećanja tjelesne težine. Ciljajte na 7-9 sati kvalitetnog sna svake noći", napominje Yu.

Prakticiranje zdravih navika prije spavanja odličan je način za osiguranje dovoljno kvalitetnog sna.

Dakle, uvođenjem jednostavnih svakodnevnih navika, poput navedenih, možemo ostvariti svoje fitness ciljeve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.