Trenerica Dolores: Ako želite zdravo smršavjeti, slijedite ove jednostavne korake

Foto: Shutterstock/Sabine Crnjaković

Mršavljenje zahtijeva dosljednost i promišljene korake, no nije nužno da bude zahtjevno. Postoje jednostavne navike koje možemo uključiti u svoju dnevnu rutinu. Dakle, ako smo često zaposleni raznim obvezama ili vodimo sjedilački način života, ali ipak želimo izgubiti nekoliko kilograma, osobna trenerica Dolores Hunjadi podijelila je nekoliko savjeta. 

"Moj savjet za ljude s užurbanim rasporedom jest da planiraju unaprijed - kao što planirate sastanke, kave i ostale obaveze, planirajte i vrijeme za trening", istaknula je za Index.

Srećom, ako nemamo vremena za odlazak u teretanu, možemo ga uključiti u svoje dnevne aktivnosti.

"Ako već nemate tih sat vremena u danu za trening, iskoristite to na drugačiji način: npr. na posao idite biciklom ili pješke, ne idite liftom, već stepenicama, parkirajte dalje od radnog mjesta i tako ćete povećati broj dnevnih koraka", savjetuje trenerica.

Osim toga, važno je postaviti realne ciljeve. Hunjadi objašnjava: "Možete vježbati i kod kuće - ako vam odlazak u teretanu oduzima previše vremena, iskoristite svaku minutu vježbajući u udobnosti svoga doma."

Kad je riječ o mršavljenju, hidracija je vrlo važna. Međutim, postoji još nekoliko jednostavnih promjena koje možemo uvesti u svoju prehranu kako bismo ostvarili svoje fitness-ciljeve.

"Što više iskoristite svježi zrak i obaveze obavljajte pješačeći. Također, umjesto da posegnete za nekim pekarskim proizvodom, uzmite voćku - važno je povećati unos voća i povrća. Još jedan savjet je da kod kuće pripremite jelo koje možete ponijeti na posao", naglašava trenerica.

Nabrojane navike zasigurno se većini ne čine zahtjevnima. No, što je s osobama koje rade kod kuće? Kako možemo balansirati i sjedilački i zdrav način života? Evo što trenerica predlaže u tom slučaju.

"Ako radite od kuće, ustanite svakih 30-60 minuta i prošetajte se ili se istegnite. Osim toga, možete hodati dok obavljate telefonske pozive, a pauze iskoristite za kratku šetnju. Također, možete si postaviti određene ciljeve za kretanje, primjerice dnevni broj koraka koji morate ispuniti", kaže nam Hunjadi.

Na kraju je trenerica sažela najodrživije zdrave navike koje svi možemo uključiti u svoju rutinu, a one uključuju:

  • redovnu hidraciju
  • kratke šetnje tijekom dana 
  • dodavanje povrća u obroke 
  • kvalitetan san (7-8 sati) 
  • izbjegavanje prerađene hrane 
  • ograničavanje vremena pred ekranom
  • raznovrsnu prehranu 
  • težinski trening 2-3 puta tjedno.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.