Uroginekolozi upozoravaju starije žene da prestanu prakticirati jednu naviku

Foto: Pexels

Prirodno je da se tijelo mijenja s godinama, a to uključuje i promjene u funkciji mokraćnog sustava. Starije osobe, primjerice, možda mogu primijetiti da moraju češće mokriti, čak i usred noći, što prekida san. Promjene u funkciji mokraćnog sustava često se ne spominju pa mnogi ljudi razvijaju loše navike koje urolozi ne preporučuju.

Uroginekologinja dr. Tirsit Shiferaw Asfaw objašnjava da trudnoća i porođaj mogu oslabiti mišiće zdjelice, što povećava rizik od inkontinencije i prolapsa zdjeličnih organa. "Osim porođaja, starenje također može oslabiti te strukture tijekom vremena, a pad razine estrogena tijekom menopauze doprinosi tim promjenama", rekla je za Parade.

Stoga, jedna od najvažnijih stvari koje žene starije od 50 godina ne bi trebale raditi jest zadržavanje mokraće. "Zdrava navika mokrenja podrazumijeva slušanje tijela i ne zadržavanje mokraće predugo", savjetuje dr. Asfaw.

Osim toga, uroginekologinja dr. Aldene Zeno naglašava da žene ne bi smjele zanemarivati neugodne simptome povezane s mokrenjem.

"Najbolja navika za žene starije od 50 godina jest prepoznati smetnje s mokrenjem i na vrijeme se obratiti liječniku", zaključila je dr. Zeno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.