MALO je dijeta koje liječnici vole kao mediteransku prehranu. Mnoga istraživanja izdvojila su je kao najbolji oblik prehrane za zdravlje i dugovječnost. Dijeta se temelji na prehrani u zemljama uz Sredozemno more s naglaskom na unosu povrća, zdravih masnoća te proteina.
Iako je prvi put opisana još 1960., dijeta je modernizirana i prilagođena 1990-ih uz pomoć Sare Baer-Sinnott i istraživača sa Sveučilišta Harvard. Baer-Sinnott sada je otkrila i što sve pojede u danu.
Doručak
Baer-Sinnott za doručak slijedi plan prema kojem su važne tri stvari. Njezin prvi obrok mora se sastojati od cjelovitih žitarica, šalice narezanog voća i izvora proteina (jogurt, tvrdo kuhana jaja ili kajgana). Preporučuje grčki jogurt ili tradicionalni španjolski doručak, koji se sastoji od tostiranog kruha od cjelovitih žitarica s namazom od pasiranih zrelih rajčica i kapi maslinovog ulja.
Ručak
Mediteranska prehrana trebala bi biti jednostavna, što znači da je važno napuniti tanjur povrćem i smanjiti količinu mesa. Ne treba se bojati masnoća, osobito ekstra djevičanskog maslinovog ulja, orašastih plodova, kikirikija, maslina i avokada.
Baer-Sinnott kaže da je najjednostavnije pojesti salatu ili slane zalogaje kao što su humus, feta sir i masline, koji se u Španjolskoj poslužuju uz čašu crnog vina.
Večera
"Sinoć sam pojela losos i salatu s cjelovitim žitaricama, zelenim lisnatim povrćem i sirom", kaže Baer-Sinnott.
Ako žudite za desertom, preporučuje da pojedete svježe voće, prenosi Daily Mail.